sreda 28. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Slovačko dečje stvaralaštvo

POSEBAN PROGRAM MEĐUNARODNOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DECU U SUBOTICI

Slovačko dečje stvaralaštvo

BEOGRAD - Program 17. međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji se održava od 16. do 22. maja, biće posebno posvećen slovačkom pozorišnom stvaralaštvu za decu, najavili su organizatori.
Pored slovačke predstave kojom će ovogodišnji festival biti zatvoren, posetiocima manifestacije predstaviće se pozorišni umetnici, teoretičari i studenti iz Slovačke i preneti im svoja iskustva i tehnike stvaralaštva za decu.
Među 20 predstava u glavnom programu festivala, završne večeri 21. maja na Sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici biće izvedena predstava Pozorišta lutaka iz Žilina "Ljubav za tri narandže" Sergeja Prokofjeva, u režiji Milana Sladeka.
Reč je o najstarijem lutkarskom pozorištu u Slovačkoj koje ove godine slavi 60 godina postojanja.
Predstava je nastala prema operi Prokofjeva, koja govori o pokušaju kralja da, prema savetu lekara, hipohondriju svog sina izleči smehom.
Rediteljski postupak Milana Sladeka inspirisan je pantomimom, fizičkim teatrom i tradicijom komedije del arte.
Za 17. maj najavljen je i međunarodni naučni forum na temu "Slovačko pozorišno stvaralaštvo za decu", čiji će moderator biti dramaturg, lutkarski glumac, reditelj, istoričar i kritičar lutkarskog teatra Vladimir Predmerski.
Suboticu će posetiti i studenti Visoke škole dramskih umetnosti iz Bratislave koji će učestvovati u programu svečanog otvaranja, kao i zatvaranja festivala i predstaviti svoju školu i lutkarske tehnike u programu "Međunarodni susreti lutkarskih škola".
Za 16. maj, na Otvorenom univerzitetu u Subotici, najavljeno je otvaranje izložbe "Putovanje u zemlju čudesa - slovačka pozorišta deci", koja se realizuje u saradnji s Pozorišnim institutom u Bratislavi.
Tokom reprize festivala u Segedinu i tokom gostovanja festivalskog programa u više gradova Vojvodine i Srbije, posetiocima će se predstaviti još jedno slovačko pozorište - Teatro Neline iz Budmerica.
U takmičarskom programu 17. subotičkog festivala biće izvedeno 20 predstava iz 14 zemalja - Slovenije, Izraela, Španije, Češke, Francuske, Rusije, Belorusije, Koreje, Mađarske, Poljske, Rumunije, Bugarske, Slovačke i Srbije.