sreda 28. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Sineasti Nikiti Mihalkovu: "Ne dopada nam se"

STOTINAK ČLANOVA NAPUSTILO RUSKO UDRUŽENJE FILMADŽIJA

Sineasti Nikiti Mihalkovu: "Ne dopada nam se"

MOSKVA - Stotinak ruskih sineasta napustilo je Rusko udruženje sineasta, u znak protesta zbog "totalitarizma" njegovog predsednika, režisera Nikite Mihalkova.
U otvorenom pismu pod nazivom "Ne dopada nam se", koje je postavljeno na sajt vertov.ru, potpisnici kritikuju "apsolutnu moć u profesionalnom udruženju" kojim duže od deset godina rukovodi režiser filma "Varljivo sunce", koji je 1994. nagrađen Oskarom.
"Ne dopada nam se totalitarni stil upravljanja našim udruženjem, u kojem jedan čovek na značajna mesta postavlja ljude koji mu odgovaraju i s kojima donosi najvažnije odluke", pišu sineasti, među kojima režiseri Aleksandar Sokurov, Aleksej German i Otar Joselijani.
"Ne dopada nam se opsesivna potraga za unutrašnjim neprijateljem i isključivanje nepokornih", navode potpisnici i potom najavljuju izlazak iz udruženja i pozivaju kolege da krenu njihovim stopama.
Poslednjih meseci u filmskim krugovima u toku je pobuna protiv Mihalkova, koji je blizak vlastima i inicijator reforme sistema državnih subvencija. Ta reforma nije popularna među sineastima, pošto ih lišava pomoći države.
Protivnici Mihalkova, većinom iz Moskve i Sankt Peterburga, 2008. su javno kritikovali njegov rad i izabrali novog predsednika udruženja, 83-godišnjeg režisera Marlena Hucijeva.
U martu 2009, Mihalkov je uspeo da poništi odluku o tom izboru i vratio se na čelo udruženja na kongresu kojem su prisustvovale njegove pristalice.
Prošle sedmice, u ruske bioskope stigao je nastavak "Varljivog Sunca", koji nije naišao na dobar prijem. Kritičari su kao manu filma istakli "lažni patriotozma" autora, dok se većini publike nije dopala najava filma kao "velikog filma o velikom ratu".