sreda 28. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Premijera tri koreografije u Narodnom pozorištu

I NACIONALNI TEATAR OBELEŽIĆE SVETSKI DAN IGRE

Premijera tri koreografije u Narodnom pozorištu

BEOGRAD - Narodno pozorište u Beogradu obeležiće Svetski dan igre - 29. april - premijerom baletske predstave "Tripl bil" (Triple Bill), sa tri koreografije - "Duo" Ljubinke Dobrijević, "Koračaj lagano" Pola Lafjuta i Sola Leona i "Šest plesova" Jiržija Kilijana (na fotografiji).
Direktor Narodnog pozorišta Božidar Đurović izjavio je na konferenciji za novinare da se raduje ovom projektu međunarodne saradnje koji pokazuje da naš nacionalni teatar jeste evropsko pozorište.
Direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov rekao je da je rad sa stranim koreografima i repetitorima bio izazov za naše igrače, rizik za upravu teatra, ali i vrlo korisno iskustvo.
Predstavnica holandske ambasade Nevenka Nikolić podsetila je da je saradnja počela 2006. kada je u Beogradu gostovao Holandski plesni teatar (NDT), a naredne godine je NDT ovde sproveo regionalni plesni projekat u kojem je učestvovao i veliki broj igrača iz Narodnog pozorišta.
Pedagog, baletmajstor i koreograf Ljubinka Dobrijević izjavila je da je priču o susretu žene i muškarca "Duo", na muziku Arnolda Šenberga, posvetila svom suprugu, pokojnom Petru Dobrijeviću.
Koreograf NDT-a Lafjut takođe je pohvalio igrače dodajući da ih nije ranije poznavao, ali da su vremenom postali tim.
Koreografija "Koračaj lagano", na bugarsku folklornu muziku, prvi put je izvedena u Hagu 1991. godine.
Balet čuvenog Kilijana, dugogodišnjeg umetničkog direktora NDT-a "Šest plesova", uz muziku Mocarta, na scenu u Beogradu preneli su njegovi asistenti.
Predstavu izvode Ana Pavlović, Milan Rus, Tamara Ivanović, Olga Olćan, Milica Jević, Jovan Veselinović, Jovica Begojev, Miloš Kecman i drugi.
Uoči premijere u foajeu Narodnog pozorišta biće otvorena izložba autora Nebojše Babića pod nazivom "Tripl bil - korak po korak", sa fotografijama snimanim tokom proba.