sreda 28. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba "Joko, Lenon, Tito-jedna konceptualistička akcija"

MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE NAJAVLJUJE NOVU POSTAVKU OD 1. MAJA

Izložba "Joko, Lenon, Tito-jedna konceptualistička akcija"

BEOGRAD - Izložba "Joko Ono-Džon Lenon-Tito - jedna konceptualna akcija", autora Save Stepanov i Mome Cvijovića, bazirana na akciji "Žirovi" (Acorns), koju su Joko Ono i Džon Lenon realizovali 1968. godine, biće otvorena 1. maja u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.
U saopštenju Muzeja se navodi da su dvoje svetski poznatih umetnika nakon venčanja zasadili dva žira u dvorištu katedrale u Koventriju i istovremeno poslali po dva žira na adrese 50 odabranih svetskih lidera, među kojima je bio i Josip Broz Tito, sa molbom da ih zasade u ime mira.
Žirovi koji su upućeni na adresu predsednika Tita su, prema protokolu, pregledani, a ambasadi Jugoslavije u Londonu je poslato uputstvo da se na poklonu zahvale Joko i Džonu, a Titu je upućeno pismo koje objašnjava da je "izvesni gospodin Lenon, član u svetu poznatog ansambla Bitlsi" poslao neobičan poklon i predlog da se žirovi zasade kao simboli želje da u svetu prestane rat.
Na ovom dokumentu stoji potpis koji označava da je Tito video poklon i odobrio njegov prijem, ali niko ne može sa sigurnošću potvrdi da su žirovi zasađeni.
Na izložbi će biti predstavljena dokumentacija o beogradskom delu projekta, crteži "Žirovi 100", kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije.
U postavci su takođe predstavljene umetničke ličnosti Joko Ono i Džona Lenona, kao i fotografije koje je autorski snimio Josip Broz.
U centralnom delu postavke mogu se videti fotografija Joko Ono i Džona Lenona pri sadnji žirova, zatim celokupna dokumentacija o pošiljci Titu iz Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Jugoslavije, kao i faksimili ostalih pošiljki upućenih na adrese znamenitih ljudi.
Na izložbi se može pogledati i aktuelni video snimak dva hrasta pri rezidenciji u Beogradu, a poseban deo izložbe čini portret i biografija Josipa Broza Tita, zatim rekonstrukcija njegove dve samostalne izložbe fotografija, iz 1962. godine u Mariboru i Sarajevu, njegovih 40 autorskih polaroid fotografija, kao i Titove male crtačke zabeleške.
Tokom trajanja izložbe biće izvedena akcija "Joko Ono - Drvo želja" (Wish tree) u koju će posetioci imati priliku da se uključe svojim željama i porukama posvećenim miru.
Akciju je pokrenula Joko Ono 1981. godine u čast Lenona i njihovih zajedničkih mirovnih aktivnosti, a do danas je širom sveta prikupljeno 700.000 poruka. Poruke će nakon završetka akcije biti pohranjene u okviru svetlosne instalacije "Imagine Peace Tower" u Rejkjaviku.
Izložba u Muzeju istorije Jugoslavije će biti otvorena do 1. avgusta 2010. godine.

Komentari

E pa ovo je prava sprdacina (i jos konceptualisticka). Baviti se ovim zahteva veliki talenat za dangubu i jos veci nedostatak mozdane mase (a ovi ostaci Titinih sledbenika su izgleda kvalifikovani po oba osnova)...