nedelja 28. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kolekcionari ipak međusobno sarađuju

SLABA ZAINTERESOVANOST ZA KUPOVINU STARIH I RETKIH KNJIGA

Kolekcionari ipak međusobno sarađuju

BEOGRAD - U Srbiji nema mnogo onih koji se opredeljuju da kupe staru i retku srpsku knjigu, ali pravih bibliofila koji su spremni da izdvoje velike svote za retka izdanja bez obzira na ekonomsku situaciju u društvu uvek ima.

Predsednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev navodi da je navika čuvanja starih i retkih knjiga u Srbiji zanemarena i da su mnoge vredne knjige propadale zbog pohranjivanja na prašnjavim mestima, hladnim i vlažnim podrumima.

On je Tanjugu kazao da su bibliofilstvo i kolekcionarstvo retkih knjiga strast i da članovi takvih društava međusobno sarađuju kako bi razmenjivali, poklanjali ili međusobno prodavali knjige.

Stojančev navodi da je od 1967. godine i sam kolekcionar stare srpske knjige, dodajući da je i svojevremeno na tavanu jednog beogradskog stana pronašao jedini primerak lista za šalu i satiru "Vragolan", koji je u Beogradu izlazio 1871. i 1872. godine, a koji se sada čuva u Narodnoj biblioteci Srbije.

On je istakao da postoje članovi društva koji skupljaju samo knjige iz 18. veka, potom oni koji skupljaju samo prve brojeve časopisa i novina ili određena tematska dela, ali da ima i onih koji skupljaju sve knjige bez određene tematike.
Stojančev ističe da u Srbiji nema mnogo bibliofila i da se članovi tog društva trude da animiraju i zainteresuju mlade ljude za kolekcionarstvo.

Kada je reč o izuzetno retkim starim knjigama, Stojančev je istakao da se neke od njih sada nalaze u Narodnoj biblioteci ili biblioteci Matice srpske, nekim zavičajnim bibliotekama ili muzejima, a među njima je izuzetno retka "Serbije pačerno", koja je štampana u Veneciji 1815. godine i koja je, kako je naveo, prva poznata srpska zabranjena knjiga.

Među izuzetno retkim i najcenjenijim starim knjigama, izdvajaju se prva izdanja Petra Petrovića Njegoša, Vuka Karadžića, a posebno "Istorija raznih slovenskih naroda" Jovana Rajića iz 18. veka.
Poznavaoci i čuvaoci retke stare knjige ističu da su cene različite, pa tako na primer izdanje "Istorije" Jovana Rajića u nekim antikvarijatima košta oko 250.000 dinara, a postoje i starija dela koja koštaju daleko više.