četvrtak 27. oktobar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otvorena izložba dizajnera Mirka Ilića u Novom Sadu

Otvorena izložba dizajnera Mirka Ilića u Novom Sadu

NOVI SAD - Izložba svetskog dizajnera Mirka Ilića "Mirnodopski radovi" otvorena je u novosadskom Muzeju savremene umetnosti.

Izloženo je 250 radova koji predstavljaju retrospektivu dela Mirka Ilića od 1975. godine, kada je počeo svoju karijeru, do danas.
Ilić je na otvaranju izložbe rekao da je mali broj originalnih radova koje će posetioci imati prilike da vide, sačuvala njegova majka.
"Svaki od ovih radova krije neku posebnu priču i znam da sam obećao da ću vas provesti kroz izložbu i pričati o njima, ali se nisam nadao da ćete doći u ovolikom broju", rekao je Ilić.

On je kazao da je tokom svog profesionalnog rada sreo "bar stotinu novih, mladih i neverovatno talentovanih dizajnera" iz Srbije i regiona bivše SFRJ, ali da gotovo ni jedan nije dostigao slavu, jer ne dobijaju pravu šansu.
"Žao mi je što se morate stalno vraćati na mene ili na Džonija Štulića. Savetujem vam da se okrenete mladima i da se malo pozabavite njima", naveo je Ilić.
Deo radova na kojima je Ilić ostavio potpis biće ponuđen na aukciji i da će celokupni prihod biti doniran Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Izložba u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu biće otvorena do 15. novembra, a ulaz je besplatan.

Dizajner Mirko Ilić rođen je 1956. u Bijeljini. Karijeru je počeo 1975. kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, a tada je počeo da objavljuje i ilustracije u Studentskom listu, Poletu, Pitanjima, Startu i Danasu.

Nakon nedelju dana od dolaska u Njujork, 1986. godine, počeo je da radi naslovnu stranu magazina Tajm (Time), a posle toga i kao umetnički direktor Njujork tajmsa.
Kritičari njegove radove opisuju kao društveno odgovorne, politički angažovane koji govore jezikom koji razume ceo svet.