utorak 27. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Vrhunski falsifikati na "Detaljnoj analizi"

BRITANSKA NACIONALNA GALERIJA POSTAVLJA KOLEKCIJU KOPIJA REMEK-DELA

Vrhunski falsifikati na "Detaljnoj analizi"

LONDON - Britanska Nacionalna galerija predstaviće 30. juna izložbu falsifikata koje je svojevremeno ovaj renomirani muzej kupio verujući da su originali.
Posetioci izložbe "Close Examination" (Detaljna analiza) moći će da vide 40 dela koja su nekada bila deo stalne postavke galerije, a onda su na brzinu sklonjena, jer se ispostavilo da su falsifikati.
Izložene u šest prostorija, slike predstavljaju neka od najvećih iskušenja pred kojima su se našli stručnjaci umetnosti.
Među eksponatima su lažna dela Botičelija, Holbajna, Direra i Rembranta za koje se dugo verovalo da su autentična, preneli su britanski mediji.
Godine 1874. galerija je čak platila veću sumu novca za Botičelijevu sliku za koju se kasnije ispostavilo da je falsifikat nego za jedno drugo, originalno delo čuvenog italijanskog majstora.
Jedan od najneugodnijih za galeriju je slučaj slike "Muškarac sa lobanjom" koju je galerija kupila 1845. godine kao delo Hansa Holbajna. Modernom analizom je potom utvrđeno da drveni panel na kome je izrađena datira iz perioda nakon smrti nemačkog majstora.
Među stručnjacima galerije ima i onih koji kažu da ponekad više vole falsifikate od originala. Pojedini falsifikati ukazuju na izvanrednu tehniku i veliki napor koji je u njih uložen, za razliku od autentičnog dela koje je "zamazao" neko od majstorovih učenika.
Glavni razlog postavljanja ove izložbe je želja da se pokaže koliko je daleko poslednjih godina otišla tehnologija i naučna analiza.
Pomoću novih tehnologija, datum izrade nekog dela se danas može vrlo precizno odrediti, kaže Ašok Roj, direktor sektora za naučno istraživanje galerije, dodajući da to, međutim, nije slučaj i sa autorom gde će poslednju reč i dalje imati istoričari umetnosti.
Izložba će biti otvorena do 12. septembra.