utorak 27. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba "Srbija, zemlja fresaka"

SRPSKI KULTURNI CENTAR U PARIZU PREDSTAVLJA BLAGO SRPSKIH MANASTIRA

Izložba "Srbija, zemlja fresaka"

BEOGRAD - Izložba "Srbija, zemlja fresaka" biće otvorena 29. aprila u Srpskom kulturnom centru u Parizu, najavljeno je iz Narodnog muzeja u Beogradu.
Tokom naredna dva meseca posetioci Srpskog kulturnog centra biće u prilici da vide trinaest kopija fresaka, odlivke kamene plastike, kao i dve makete enterijera manastira Sopoćani i Mileševa.
Brojni manastiri, nastali u periodu od 12. do 15. veka, predstavljali su duhovna utočišta i rasadnike umetnosti.
Tokom tog razdoblja formirana je osnova za procvat autohtone kulture, nastale spajanjem uticaja romaničke i gotičke umetnosti u sferi arhitekture i skulpture, s vizantijskom umetnošću u domenu slikarstva.
Pariskoj publici biće predstavljena čuvena freska "Bogorodica sa Hristom hraniteljem" iz Bogorodice Ljeviške.
Slikarstvo Dečana biće predstavljeno freskom "Sveti Đorđe", Gračanice - ktitorskim portretima kralja Milutina i kraljice Simonide, Sopoćana - fragmentom kompozicije "Rođenje Hristovo", a crkve svetog Dimitrija iz kompleksa Pećke patrijaršije - scenom "Rođenje Bogorodice".
Postavka "Srbija, zemlja fresaka", koja je prvi put realizovana 2007. godine u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu i Ljubljani, autorska je izložba Bojana Popovića, upravnika Galerije fresaka u Beogradu.