utorak 27. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Hulio Boka: Ples je univerzalni jezik

PORUKA ARGENTINSKOG IGRAČA POVODOM SVETSKOG DANA IGRE

Hulio Boka: Ples je univerzalni jezik

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana igre, 29. aprila, širom sveta biće pročitana poruka argentinskog igrača Hulia Boka.
Svake godine poslanicu šalje jedna od istaknutih figura iz oblasti igre, a dan se obeležava različitim plesnim aktivnostima koje su potpuno otvorene za najširu publiku.
Svetski dan igre ustanovio je Međunarodni institut za pozorište pri Unesku 1982. godine, na dan rođenja Žana-Žorža Novera (1727-1810), tvorca modernog baleta.
Cilj Međunarodnog dana igre i poruke jeste da na ovaj dan ujedini svekoliku igru, da proslavi ovu umetnost i da ukaže na njenu univerzalnost, njenu moć da ukine sve političke, kulturne i etničke barijere i zbliži ljude u miru i prijateljstvu kroz zajednički jezik - igru.
- Ideja je da se igra svakog 29. aprila popularizuje i dopre do različitih generacija i društvenih slojeva u svojoj punoj lepoti i značenju. To je otvoreni poziv na igru, poseban osvrt na njenu univerzalnost, to je poziv na svetski dijalog, u igri i za igru", poručila je predsednik Saveta za igru Srbije CID UNESCO i potpredsednik Svetske plesne alijanse ITI UNESCO Aja Jung.
Ovogodišnju poslanicu za Svetski dan igre napisao je najveći baletski igrač u Argentini svih vremena i jedan od najvećih u svetu pred kraj 20. veka Boka.
On je poručio da je "igra disciplina, rad, učenje, komunikacija. Igrom se ne izgovara ono što možda neko neće razumeti, već umesto toga, utvrđuje univerzalni jezik blizak svima".
Boka u poslanici poručuje da igra daruje zadovoljstvo, osećaj slobode, nudi mogućnost da letimo kao ptice, vodeći nas bliže raju, duhovnosti, beskonačnosti.
- Igra je uzvišena umetnost, uvek drugačija, a svaka predstava je kao susret zaljubljenih. Trenutak kada srce udara jako, već iščekujući novu priliku, napisao je Boka.