utorak 27. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Evangelisti našli Nojevu barku?

KINESKI I TURSKI ISTRAŽIVAČI VERUJU DA SU OTKRILI BIBLIJSKU LAĐU

Evangelisti našli Nojevu barku?

HONGKONG - Kineski i turski istraživači evangelisti saopštili su da su otkrili Nojevu barku na vrhu planine Ararat, u Turskoj.
Oni tvrde da su pronašli ostatke drvene strukture lađe. Prema njihovim rečima, analize ugljenikom pokazale su da su ostaci stari 4.800 godina i da potiču iz doba kada je barka navodno konstruisana.
"Nismo sto odsto sigurni da se radi o Nojevoj barci, ali smo sigurni 99,9 odsto", rekao je Frans presu kineski reditelj dokumentarnih filmova Jeung Ving-čeung koji je bio među 15 istraživača.
U strukturi lađe vidljivi su odeljci i u nekima od njih ima drvenih greda. U odeljcima su verovatno držane životinje, dodao je reditelj.
Istraživači su naveli da na mestu na kojem su otkriveni ostaci lađe nikada nisu živeli ljudi, pošto nema dokaza o prisustvu ljudi na nadmorskoj visini iznad 3.500 metara u tom području.
Turski zvaničnici tražiće od Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) da područje uvrsti u svetsku baštinu kako bi lokalitet bio zaštićen tokom arheoloških iskopavanja, naveo je Jeung.
Prema Bibliji, Bog je navodno izazvao potop kako bi zemlju očistio od pokvarenosti. Noje je dobio zadatak da sagradi barku i u nju smesti po jedan primerak svake životinjske vrste. Kada se voda povukla, barka se nasukala na jedan od vrhova planinskog venca a pojedini stručnjaci veruju da se radi o Araratu.