četvrtak 27. januar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Aboridžini u knjizi Sretena Božića Vongara

Aboridžini u knjizi Sretena Božića Vongara

ARANĐELOVAC - Knjiga Sretena Božića Vongara "Dingovo leglo" o životu i stradanju starosedelaca australijskog kontinenta, predstavljena je u Aranđelovcu.

Vongar je poreklom iz Gornje Trešnjevice kraj Aranđelovca, a neposredno posle Drugog svetskog rata, otišao je u Australiju, gde se posvetio izučavanju tamošnjih domorodaca Aboridžina i postao, ne samo jedan od najuglednijih antropologa, nego i izuzetan pisac na engleskom govornom području.

Smatra se, čulo se na književnoj večeri za, ako ne najprevođenijeg, a ono bar jednog od najprevođenijih pisaca Srba u svetu.

Sagledavajući istoriju iz ugla Aboridžina, a ne belih osvajača koji su logikom sile nametali svoj pogled na svet, Vongarovo delo je bilo pionirski rad, kojim je stekao svetsku slavu pišući o životu i stradanju starosedelaca australijskog kontinenta.

"Dingovo leto" je prvo u nizu izabranih dela koje će objaviti izdavačka kuća "Jasen" iz Beograda, u dobroj meri je autobiografskog karaktera, sa puno potresnih detalja i čini paralelu između Božićevog zavičaja i prostora na kome je stekao ljudsku i književnu afirmaciju.

Vongarevo književno veče je prvi javni kulturni događaj koji je, nakon reosnivanja, organizovao Književni klub pri Centru za kulturu i obrazovanje u Aranđelovcu i u kome su učestvovali prevodioci Aleksandar Petrović i Mirjana Petrović, urednik izdavačke kuće "Jasen" Voja Stanišić, narodni istraživač iz Brezovca Vladeta Kolarević i dva izvođača izvorne muzike Aboridzina na originalnim instrumentima.