sreda 26. decembar 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izraelci otkrili drevni judejski hram

Izraelci otkrili drevni judejski hram

JERUSALIM - Izraelski arheolozi pronašli su redak hram i verske figurine iz judejskog perioda pre gotovo 3.000 godina, saopštilo je danas Izraelsko telo za antikvitete.

Hram i figurine pronađeni su u Tel Moci, u blizini Jerusalima, tokom arheoloških radova uoči izgradnje novog autoputa u toj oblasti.

"Ritualna zgrada u Tel Moci je neobično i iznenađujuće otkriće u svetlu činjenice da gotovo ne postoje ostaci ritualnih zgrada iz ovog perioda u Judeji", navodi se u saopštenju tima.

Ana Erik, jedan od šefova iskopavanja, rekla je Frans presu da su otkrića redak dokaz verske prakse izvan Jerusalima tokom judejskog perioda.

"Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo jeste da su figurine služile u verske svrhe i da je Tel Moza bio judejsko kraljevstvo", rekla je ona.

Nalazi potiču iz 9. i 10. veka pre nove ere kada je Prvi hram bio izgrađen u Jerusalimu.

Jevreji iz tog perioda sprovodili su neku vrstu prejudejskih praksi uz "mejnstrim" obožavanje u hramu u Jerusalimu, rekla je ona.

"Veoma je interesantno videti te artefakte i hram tako blizu Jerusalimu. Znamo veoma malo o verskim praksama tokom judejskog kraljevstva jer postoje svega dva ili tri mesta za obožavanje, a ovo je najbliže Jerusalimu", rekla je ona.

Među otkrivenim predmetima, u blizini oltara u hramu, su keramičke posude, fragmenti pehara i figurine životinja.