petak 26. avgust 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Objavljena Kišova "Lauta i ožiljci"

Objavljena Kišova "Lauta i ožiljci"

BEOGRAD - Knjiga pripovedaka "Lauta i ožiljci" Danila Kiša objavljena je kao poslednja knjiga u ediciji "Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga", u izdanju beogradskog "Arhipelaga".

"Lauta i ožiljci" sadrži Kišove priče iz zaostavštine, većinom nastale u slično ili isto vreme kada su pisane i priče iz knjige "Enciklopedija mrtvih" i predstavljaju poslednji "okretaj zavrtnja" u neuporedivoj stvaralačkoj radionici Danila Kiša, saopšteno je iz Arhipelaga.

Suočavajući život i priču, činjenice i fikciju, govor dokumenata i moć imaginacije, Danilo Kiš u svojim poslednjim pričama pripoveda o Edenu Fon Horvatu i sredonjoevropskoj sudbini, o apatridima i grobovima, o Juriju Goleču, o ljubavi i smrti, o Beogradu, o Andriću, o dugovima i svetu koji uvek ima dve nepovezive strane.

Pripovetke koje se nalaze u knjizi: "Apatrid", "Jurij Goleč", "Lauta i ožiljci", "Maratonac i sudija", "Pesnik" i "Dug", napisane su između 1980. i 1986. godine, bilo s namerom da budu uključene u knjigu "Enciklopedija mrtvih", bilo kao njen ođek.

U knjizi koja je opbjavljena, dodata je i kratka dvodelna proza "A i B", koja u rukopisu nije imala zaglavlja i koja ne pripada pripovednom žanru, ali funkcioniše kao metafora u odnosu na najveći deo Kišovog proznog opusa.

Knjiga je nazvana "Lauta i ožiljci" jer je Kiš dve svoje zbirke, od ukupno tri, naslovio po jednoj od priča, imajući manje na umu njeno povlašćeno mesto, a više sposobnost naslova da tematski objedini sve ostale.

U okviru edicije "Izabrana dela Danila Kiša u sedam knjiga" Arhipelag je objavio i njegova dela: "Mansarda", "Rani jadi", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča" i "Enciklopedija mrtvih".