sreda 26. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Savet RRA pokrenuo postupak protiv Pinka

Savet RRA pokrenuo postupak protiv Pinka

BEOGRAD   - Savet republičke radiodifuzne agencije (RRA) pokrenuo je postupak protiv Televizije Pink zbog "ekstremno vulgarnog ponašanja" učesnika rijaliti šou programa "Farma", koji se prikazuje na toj televiziji.
Na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sednice RRA, predstavnici tog tela nisu želeli da prejudiciraju konačnu odluku i mere koje će biti preduzete protiv Televizije Pink, ali su naveli da RRA kao regulatorno telo nema ovlašćenje da zabrani emitovanje rijaliti šou programa "Farma".
- Današnju sednicu kojoj je prisustvovao i predstavnik Televizije Pink sazvali smo kako bi zaustavili i poštedeli javnost svih vulgarnosti koje su se čule u programu. Da smo čekali zakonske rokove, emitovanje šoua bi već bilo završeno, kazao je Karadžić.
- Mi nismo glavni urednici Srbije i ne možemo da ukidamo emisije, pa iako bi to bilo opravdano, kazao je potpredsednik RRA Goran Karadžić.
On je podsetio da RRA može da izrekne opomenu, javno upozorenje ili da privremeno ili trajno oduzme dozvolu emiteru koji krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks ponašanja emitera.
Predstavnica za javnost Televizije Pink Tatjana Vojtehovski je, nakon te konferencije za novinare, rekla da će Televizija Pink preduzeti mere i posebnu uređivačku pažnju posvetiti tome da se iz programa izbace vulgarnost i neprimereno ponašanje.
Vojtehovski je navela da će prilikom prikazivanje rijaliti šou programa farma na Pinku od sada stajati oznaka da je ta emisija samo za starije od 18 godina.
- Televizija Pink će se večeras pre šou programa "Farma" izviniti gledaocima koji su pogođeni uvredama iznetim tokom emitovanja te emisije prethodnih dana. Pink će i mimo pravila licence sankcionisati i izbacivati učesnike koji se budu nedolično ponašali - kazala je Vojtehovski.
Ona je rekla i da će pregledi najzanimljivijih dnevnih dešavanja biti pročišćeni od svih vulgarnosti, a ukoliko se tako nešto dogodi u toku prenosa uživo, kamere će se prebacivati sa učesnika koji se vulgarno ponaša i snimkom će se pratiti dešavanja u nekoj drugoj prostoriji.
Za sednicu Saveta Republičke radiodifuzne agencije vladalo je veliko medijsko interesovanje, a prisustvovalo je oko 15 novinarskih ekipa.
Pink ima rok od 15 dana od trenutka kada mu bude dostavljena odluka o pokretanju postupka da odgovori na nju, a u RRA procenjuju da će konačnu odluku doneti za 20 dana.