sreda 26. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Otvoren regionalni festival "Mikser dizajn ekspo"

Otvoren regionalni festival "Mikser dizajn ekspo"

BEOGRAD - Regionalni festival kreativnosti i inovativnosti "Mikser" otvoren je sinoć u Beogradu.
Festival se održava u prostoru "Žitomlina" na obali Dunava, na beogradskom Dorćolu i trajaće do 29. maja.
Program manifestacije podeljen je u nekoliko celina: "Ekspo zona", "Kontakt zona", "Talent zona", "Art zona", "Zona edukacije", "Parti zona" i "Otvoreni bioskop".
U "Art zoni", smeštenoj u 64 silosa, biće prikazani radovi umetnika sa Balkana, ali i iz drugih delova sveta - slike, skulpture, crteži, instalacije, fotografije, video radovi i performansi, dok će se u "Ekspo zoni" predstaviti stotinak izlagača, kompanija, proizvođača, kreativnih agencija i dizajnera.
"Kontakt zona" okupiće više od 60 domaćih sagovornika i gostiju iz regiona i sveta, koji će na panel diskusijama razgovarati o aktuelnim društvenim temama.
Glavna tema ovogodišnje "Kontakt zone", u okviru koje će biti održano 11 debata, jeste "Balkan, njegovo mesto i uloga u kontekstu Evropske unije, komparativne prednosti i komplementarnost regiona u odnosu na zemlje zapadne Evrope".
U "Zoni edukacije" biće predstavljene škole i univerziteti iz regiona u kojima se obrazuju nove generacije umetnika, dok će u "Kino Mikseru" biti prikazani filmovi o kreativnoj industriji, zatim izbor filmova s novosadskog festivala "Sinema siti" i s Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks", koji se održava u Beogradu.
S idejom da predstavi kreativni potencijal Balkana "Talent zona" otkriva mlade talentovane stvaraoce iz oblasti dizajna, arhitekture, mode i tehnologije, a posetiocima će biti predstavljena i "Mikserova" selekcija "Young Serbian Designers".
U toj zoni biće predstavljeni i radovi finalista projekta "Balkan Ghosts", među kojima su dizajneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije i Slovenije.