sreda 26. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Mjuziklom "Kosa" počinje 55. Sterijino pozorje

DO 4. JUNA BIĆE IZVEDENO 28 PREDSTAVA, OD KOJIH JE 12 U TAKMIČARSKOJ KONKURENCIJI

Mjuziklom "Kosa" počinje 55. Sterijino pozorje

"Kosa"

NOVI SAD - Besedom reditelja Nikite Milivojevića i mjuziklom "Kosa", u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju beogradskog Ateljea 212,  večeras će u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu biti otvoreno 55. Sterijino pozorje.
Na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu, do 4. juna biće izvedeno ukupno 28 predstava, od kojih je 12 u takmičarskoj konkurenciji, pet u međunarodnom programu pod nazivom "Drugo-Vi", 11 u okviru Pozorja mladih, a, kao i prethodnih godina, glavne programe pratiće niz drugih manifestacija.
Za selekciju nacionalne drame, u kojoj su predstave rađene prema delima domaćih pisaca, selektorka Ana Tasić odabrala je sedam ostvarenja od kojih četiri izvode pozorišta iz Srbije, a po jedno teatri iz Hrvatske, Slovenije i Turske.
U okviru selekcije nacionalnog pozorišta, odnosno najboljih predstava naših pozorišta rađenih po tekstovima stranih pisaca, sterijanska publika imaće priliku da vidi pet dela, u izboru selektorke Aleksandre Glovacki.
Selektor međunarodnog programa Sterijinog pozorja Nikola Zavišić izabrao je, takođe, pet predstava koje će na ovom festivalu izvesti pozorišta iz Zagreba, Celja, Bukurešta, Budimpešte i Amsterdama. O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće festivalski žiri, koji predvodi sedmostruki dobitnik tog priznanja, scenograf i profesor beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti Geroslav Zarić, a u kojem su i glumica Đurđija Cvetić, dramaturg i dramski pisac iz Hrvatske Jasen Boko, domaći dramski pisac Filip Vujošević i reditelj Dušan Petrović.
Moderator okruglog stola biće, kao i na prethodnom Pozorju, teatrolog i pozorišni kritičar Ksenija Radulović.

Nagrada JDP-u za vizuelni identitet

Žiri 13. izložbe pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja Sterijinog pozorja dodelio je prvu nagradu Jugoslovenskom dramskom pozorištu za sistematsko negovanje vizuelnog identiteta, objavio je ovo pozorište.
Predsednik žirija bio je docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za grafičke komunikacije Darko Vuković, a članovi reditelj Filip Markovinović i docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek za grafičke komunikacije Ivica Stevanović.
Priznanja su osvojili i umetnički saradnici JDP-a, Dizajner Igor Milovanović je dobio i nagradu za plakat predstave JDP-a "Tartif", a dizajner Slavimir Stojanović III nagradu za plakat predstave ovog pozorišta "Za sada nigde".
Nagrade će biti uručene sutra pred otvaranje 13. Izložbe pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja u okviru 55. Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

 


Zajednička nagrada Sterijinog pozorja i novosadskog lista "Dnevnik" za novinsku pozorišnu kritiku, koja nosi naziv "Miodrag Kujundžić", biće dodeljena prema odluci žirija koji čine dramski pisac i kritičar Željko Hubač, dramaturg Svetislav Jovanov i novinar Vladimir Crnjanski. Većina predstava na Pozorju biće izvedena u SNP-u, a nekoliko njih će publika moći da vidi u Novosadskom pozorištu/Ujvideki sinhazu, dvorani Poslovnog centra NIS-a, a jednu i u Fitnes centru"Ister". Svečano otvaranje 55. Sterijinog pozorja i prva takmičarska predstava "Kosa" počinju u 20 sati na sceni SNP "Jovan Đorđević".