nedelja 25. septembar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Koncert Filharmonije mladih "Borislav Pašćan"

Koncert Filharmonije mladih "Borislav Pašćan"

BEOGRAD - Filharmonija mladih "Borislav Pašćan", pod upravom svog dirigenta Đorđa Pavlovića, održaće koncert pod nazivom "Nedosanjani san" večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Umetnički direktor Filharmonije mladih od osnivanja 1978. godine Danica Tomković kazala je da će najmlađi orkestar na svetu, ne po godinama postojanja, već po godinama članova orkestra (najmlađi ima 12, a nastariji 20 godina), održati besplatni koncert na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, koje je dom filharmonije "Borislav Pašćan".

"Ovaj program spremali smo na Tari u Letnjem kapmu koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a koncert je u okviru našeg projekta "Muzikom protiv nasilja"", kazala je Tomkovićeva.

Najtalentovaniji mladi muzičari Srbije, 71 učenik srednjih muzičkih škola iz Beograda, Lazarevca, Mladenovca, Obrenovca, Vrčina, Sopota, Pančeva, Kragujevca, Ćuprije, Knjaževca, Smedereva, Niša i Novog Sada, nastupiće pod dirigentskom upravom Pavlovića, dirigenta Opere Narodnog pozorišta, petog profesionalnog dirigenta od osnivanja filharmonije.

Filharmonija mladih osnovana je na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su učili dirigovanje kod Borislava Pašćana (1924-1981), dirigenta Opere i baleta Narodnog pozorišta, uglednog dirigenta koji je diplomirao u klasi Hansa Svarovskog u Beču na Akademiji za muziku i scensku umetnost, zajedno sa Zubinom Mehtom.

Od osnivanja Filharmonija nosi ime uglednog srpskog dirigenta Borislava Pašćana, nastupa u zemlji i inostranstvu u značajnijim muzičkim centrima. Mnogi umetnici koji su prošli kroz Filharmoniju mladih, ostvarili su značajne karijere.

Na programu koncerta su dela Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Prokofjeva, Dmitrija Šostakoviča, Volfganga Amadeusa Mocarta, Manuela de Falje, savremenog srpskog kompozitora Svetislava Božića i venecuelanskog savremenog kompozitora Artura Markesa.