sreda 25. maj 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Performans povodom Dana mladosti

Performans povodom Dana mladosti

BEOGRAD - Performans umetnice Marte Jovanović, koji će podsetiti publiku kako se u nekadašnjoj Jugoslaviji obeležavao Dan mladosti - 25. maj, biće izveden danas na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. U performansu pod nazivom "25. maj" učestvovaće 54 izvođača.

Nekadašnji pioniri obučeni u odeću savremenih "japija" reintepretiraće radne akcije i nekadašnje sletove povodom Dana mladosti, saopšteno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Prvi slet održan je 1957. godine, a 54 godine kasnije performans Marte Jovanović preispituje, kako je navela umetnica, relativnost ideologija koje karakterišu kako sadašnje vreme, tako i period postojanja Jugoslavije.

U parku Muzeja istorije Jugoslavije u ponedeljak je postavljena skupltura Marte Jovanović "Ljubav Sreća Istina", izrađena od providnog i laganog materijala, koja ističe relativnost tumačenja svakog monumentalnog dela bilo da je ono verbalno, pisano ili materijalno.

Muzej istorije Jugoslavije kroz ovu saradnju, kako se navodi u saopštenju, nastavlja praksu otvaranja svojih kolekcija i programa ka savremenoj umetničkoj produkciji koja se bavi kulturnim, istorijskim i političkim fenomenima vezanim za istoriju bivše Jugoslavije.

Spomenik "Ljubav Sreća Istina" je poklon galerije "Bosi artes" iz Rima likovnoj zbirci Muzeja istorije Jugoslavije.

Marta Jovanović je rođena u Beogradu 1978. godine. Živi i radi u Rimu, a diplomirala je na američkom univerzitetu Tulane. Deo univerzitetskih studija provela je u Firenci. Izlagala je u Srbiji i inostranstvu.

Na projektu "Fuck Art Let's Dance" radila je s trupom "Troubleyn" belgijskog umetnika Jana Fabrea, a njeni provokativni radovi su 2009. godine bili izloženi u Muzeju "Pjetro Kanonika" u Rimu".