nedelja 25. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Tarik Ali u Beogradu i Novom Sadu

BRITANSKI PISAC PAKISTANSKOG POREKLA GOST IZDAVAČKE KUĆE "LAGUNA"

Tarik Ali u Beogradu i Novom Sadu

BEOGRAD - Beogradska "Laguna" sutra će ugostiti britanskog intelektualca pakistanskog porekla - pisca Tarika Alija čija su pet romana doprla do srpskih čitalaca  pod okriljem ove izdavačke kuće.
Tarik Ali će se sutra obratiti predstavnicima sedme sile na pres-konferenciji koja će biti održana u okviru Novobeogradskog sajma knjiga i družiće se sa čitaocima u beogradskoj knjižari Delfi u SKC-u, gde će od 18 časova potpisivati svoje knjige. Pisac, novinar i sineasta, urednik časopisa New Left Review Tarik Ali gostovaće u Srbiji i 27. aprila, kada će posetiti Novi Sad i svečano otvoriti "Delfi" knjižaru u ovom gradu.
Pomenuti takozvani "Islamski kvintet" ovog autora čine romani "U senci nara", "Knjiga o Saladinu", "Kamena žena", "Sultan u Palermu" i "Noć zlatne leptirice", koji promoviše.
Tarik Ali (na fotografiji) jedan je od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca današnjice, dugogodišnji politički aktivista, koga kada je reč o radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize, često pominju uz Noama Čomskog i pokojnog Edvarda Saida.
Ali je šezdesetih godina važio za ikonu studentskih protesta širom sveta, njegov glas bio je protiv kolonijalne politike. Pripadao je posleratnoj generaciji mladih ljudi koja je sanjala da izgradi bolji svet. Sredinom šezdesetih Ali je radio za Mirovnu fondaciju Bertrand Rasel. Svedoci tog doba pamte njegove tekstove iz Kambodže, Severnog Vijetnama, Bolivije, Palestine. Godine 1968. predvodio je studente u Londonu - trideset godina kasnije o tome će napisati knjigu "1968: Marching In The Streets'.
Kvintalogija "Islamski kvintet' dobila je početkom 2010. nagradu Granadillo 2010, koju dodeljuje Kulturni festival španskog grada Granade.