nedelja 25. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ovidijeve "Metamorfoze" U JDP-u

ALEKSANDAR POPOVSKI REŽIRA KOMAD PESNIKA RIMSKE KNJIŽEVNOSTI

Ovidijeve "Metamorfoze" U JDP-u

BEOGRAD - Za scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Aleksandar Popovski režira Ovidijeve "Metamorfoze", čija se premijera najavljuje za jun mesec.
U inscenaciji pesnika rimske književnost igraju: Nebojša Glogovac (na fotografiji), Goran Šušljik, Nikola Đuričko, Radovan Vujović,  Jelena Đokić, Tamara Vučković, Marija Vicković, Danijela Štajnfeld, Dalija Aćin, Luka Lukić, Darko Bursać, Ana Dubljević.
- Mene su zanimale ljubavne priče - njih deset-dvanaest koliko ih ima u toj knjizi bave se različitim tipovima ljubavi.Vole se  životinje, očevi, braća, zid... "Metamorfoze" govore o vremenu kada su sve ljubavi bile dozvoljene i kada su se bogovi i ljudi malo više družili - kaže Aleksandar Popovski o svojoj novoj režiji.
Publije Ovidije Nazon bio je jedan od najvećih pesnika rimske književnosti. Glavne su mu teme ljubav, ostavljene žene i mitološki preobražaji. "Metamorfoze' su zbirka mitova o postanju i legendi koje se završavaju nekim preobražajem. Mitovi su pretežno grčki, a u poslednje dve knjige ima i nekoliko italskih i rimskih mitova.