nedelja 25. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Čekaj me na nebu, ljubavi moja" u Madlenijanumu

PREMIJERA KOMADA FERNANDA ARABALA O LJUBAVI SALVADORA DALIJA I GALE

"Čekaj me na nebu, ljubavi moja" u Madlenijanumu

Glavnu ulogu u predstavi tumači Dobrila - Boba Stojnić, a Arabal je komad napisao po njenoj želji i najavio je dolazak u Beograd na prvo izvođenje svog novog komada
Dobrila - Boba Stojnić

BEOGRAD - Premijera drame "Čekaj me na nebu, ljubavi moja", španskog pisca Fernanda Arabala, o ljubavi slikara Salvadora Dalija i njegove supruge Gale, biće održana večeras na maloj sceni Opera-teatra "Madlenijanum" u Zemunu.
Rediteljka komada Tatjana Mandić-Rigonat smatra da je predstava inspirisana univerzumom Salvadora Dalija, njegovom životnom pričom i stvaralaštvom, kao i umetnikovom ljubavlju prema supruzi Gali.
Tokom jednog časa i deset minuta, pred očima publike odvija se čitav Dalijev život, od detinjstva do smrti - njegova potpuna posvećenost umetnosti, strahovi, sukobi i nerazumevanje okoline zbog različitosti.
Prema rečima rediteljke, predstava nije realistična, nije dosledna interpretacija teksta Fernanda Arabala, ali je prevod celokupnog dramskog testa štampan u programu predstave.
Kako ona kaže, ljubavna priča Salvadora i Gale u predstavi predstavlja "šifru za prodor umetnika u prostor slobode i necenzurisanog mišljenja", odnosno za borbu umetnika protiv "dinosaurusa" - mediokriteta i konzumera koji unižavaju njihovo delo.
Mandić-Rigonat veruje je ovom predstavom, režiranom u duhu totalnog teatra, iskoračila iz onoga što je do sada radila, budući da u njoj nastupaju jedna glumica i troje igrača, stvarajući "simfoniju glasa i pokreta".
Glavna uloga u predstavi poverena je Dobrili Bobi Stojnić, a s njom nastupaju i igrači Željko Grozdanović, Danica Arapović i Dušan Murić.
Arabal je komad napisao po želji Dobrile Stojnić, koju je upoznao pre nekoliko godina kada je prisustvovao premijeri svoje predstave "Ljubavno pismo (kao kinesko mučenje)" na Bitefu, takođe u režiji Tatjane Mandić-Rigonat.
Arabal je tu izvedbu svog komada ocenio kao najbolju od dvadesetak koje je video u pozorištima širom sveta i od tada održava blisko umetničko prijateljstvo s glumicom Dobrilom Stojnić.
Komad je rađen u koprodukciji Opera teatra "Madlenianum" i Instituta "Servantes" u Beogradu, a autor komada Fernando Arabal najavio je dolazak u Beograd na premijeru svoje nove predstave.