ponedeljak 25. mart 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Biografija Danila Kiša objavljena u SAD

Biografija Danila Kiša objavljena u SAD

LONDON - "Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu", naslov je upravo objavljene biografije na engleskom jeziku jednog od najznačajnih jugoslovenskih pisaca 20. veka.

Studiju britanskog autora Marka Tompsona (Thompson) štampala je američka izdavačka kuća "Kornel juniverziti pres" (Cornell University Press).

"Šetajući se Kalemegdanom jednog davnog zimskog dana pomislio sam da bih mogao da oblikujem knjigu kao seriju eseja zasnovnih na 'Izvodu iz knjige rođenih', Kišovom autobiografskom tekstu", rekao je Tompson. "Poželeo sam da tako odam i poštovanje eksperimentalizmu u Kišovom delu", dodao je Tompson.

On je naveo da je počeo da čita Kišova dela 1987. godine i da objavljuje njihove prikaze, istakavši da je posebno roman "Peščanik", štampan na engleskom 1990, ostavio na njega dubok utisak. "Boraveći u jesen 1993. u Beogradu, poželeo sam da pišem o Kišu. Otad sam počeo da skupljam sve o Kišu i da koristim svaku mogućnost da se sretnem s ljudima koji su ga poznavali", rekao je autor.

Tompson je autor više studija među kojima su "Kuća od papira: Kraj Jugoslavije", "Proizvodnja rata. Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", kao i "Beli rat: Život i smrt na italijanskom frontu 1915-1919".

Izuzetno pozitivne prikaze Tompsonove biografije Danila Kiša već su došle iz pera Nadim Gordimer, Adama Zagajevskog, Dušana Makavejeva, Dubravke Ugrešić i nekoliko drugih autora.