četvrtak 25. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "David i ja" Luke Piljagića

MONODRAMA PO TEKSTU PETRA KOČIĆA U MODERNOJ GARAŽI

"David i ja" Luke Piljagića

Komad "Jazavac pred sudom" u neobičnoj adaptaciji beogradsko glumca, osvojio je na prošlogodišnjem DADRAS-u u Subotici nagradu za najbolju mušku ulogu, nagradu za kostim, nagradu za najautentičniji scenski govor i nagradu DADRAS-a Ilija Drašković

BEOGRAD - Po čuvenom tekstu Petra Kočića "Jazavac pred sudom", a u adaptaciji, režiji i izvođenju Luke Piljagića posetioci Moderne garaže u Ulici Majke Jevrosime moći će 7. marta da vide zanimljivu predstavu "David i ja".  

Uvek aktuelan Kočićev komad u neobičnoj Piljagićevoj adaptaciji, sa živim jazavcem na sceni, osvojio je na prošlogodišnjem DADRAS-u u Subotici nagrade za najbolju mušku ulogu, nagradu za kostim, nagradu za najautentičniji scenski govor i nagradu DADRAS-a Ilija Drašković.

Prema Piljagićevim rečima, ni u njegovom novom čitanju priče o Davidu Štrpcu i njegovim nevoljama Kočićev tekst nije izgubio autentičnost i britkost.
- Kad god izvodim predstavu "David i ja", publika odlično reaguje i na sačuvani gorštački govor, ali i na životinju na sceni i na kostim sa lancima koji simbolizuju tu večitu svakoliku našu podjarmljenost. Kostim sa lancima simbolizuje okove svih nas, od onih u nama do realnih ograničenja društva u kome živimo - kaže Piljagić.

Iako se nije često dešavalo da se na sceni u domaćem teatru pojavljuju "egzotične životinje", Piljagić kaže da sa jazavcem nije teško raditi, a kao ilustraciju navodi bogatu holivudsku filmsku dresersku tradiciju od Lesija do Flipera.

Monodrama "David i ja"  gostuje 16. maja na Festivalu "Đurđevak" u Celju u Sloveniji.
Beogradski glumac Luka Piljagić igrao je u Amaterskom pozorištu Banjaluka, Narodnom pozorištu Banjaluka, Narodnom pozorištu u Pirotu, Narodnom pozorištu u Subotici, beogradskom KPGT-u, "Muv theater London" kod Vanese Redgrejv, imao svoje "Intternational theater Cambridge" u Londonu, a u beogradskom SKC-u igra u dve predstave "Anarhija u Bavarskoj" i "Kad padne noć" po Murakamiju.

U Piljagićevom CV upisani su i filmovi "Dve Smrti", "Ubistvo sa smeškom", "Albreht Durer", "Karavađo", "Peščanik", "Turneja", "Belgrade story", te nema sumnje da će ljubitelji smislenog satiričnog tetra uživati 7. marta u predstavi "David i ja".