četvrtak 25. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Balet po Eltonu Džonu

TRUPA U KALGARIJU POSTAVLJA PREDSTAVU INSPIRISANU ŽIVOTOM I MUZIKOM POPULARNOG PEVAČA

Balet po Eltonu Džonu

Baletska kuća iz Kalgarija (Calgary) i Džon Mičel (Joni Mitchell ) i trupa koreografa Žana Grand Maitrea (Jean Grand-Maitre) postavile su balet inspirisan životom i muzikom popularnog pevača Eltona Džona nazvan "Love Lies Bleeding".

Oba ansambla nameravaju da sa komadom čija se premijera sa nestrpljenjem očekuje idu i na turneju tokom koje će od 6. do 8. maja nastupati u Kalgariju, te 11. i 12. Edmontonu, a već od 1. marta u prodaju će biti puštene karte za ovaj svojevrsni spektakl.

Predstava "Love Lies Bleeding" opisana je kao savremeni poluapstraktni balet sa 14 klasičnih kompozicija Eltona Džona i tekstovima koje je napisao Berni Tapin (Bernie Taupin), a komad kroz ples prikazuje životni put popularnog pevača od dečačkih dana u predgrađu Londona do velikog umetnika koji nikada nije želeo da postane mega zvezda.

Žan Maitre, umetnik iz Kvebeka, direktor "Albert baleta", radio je na ovom neobičnom projektu više od godinu dana zajedno da Elton Džonom, koji se na Mičelovu molbu pridružio trupama, piše Tajms.

Komad sublimira ples inspirisan džez stilom Boba Fosija, klasičan baletski ples, moderan balet sa elementima hip-hopa i scenske akrobatike. Kroz numere "Bennie and the Jets", koju igrači izvode u bejzbol dresovima, preko ploče koja se okreće i evocira veliki Džonov koncert na stadionu "Dodžersa" (Dodger's), te "Have Mercy on the Criminal", čiji je zadatak da opiše umetnikovu fazu sa drogama do "Goodbye Yellow Brick Road" koja simbolizuje pobedu nad unutrašnjim demonima, pruža svu raskoš plesnog teatra.

Sam Elton Džon najavio je da će prisustvovati premijeri i izvođenju baleta u svim većim svetskim gradovima.