četvrtak 24. novembar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Branko Stanković: Osećam se kao Šeherezada

Ljudske sudbine iz TV emisije "Kvadratura kruga" pretočene u knjigu

Branko Stanković: Osećam se kao Šeherezada

UŽICE  - Promocija knjige "Kvadratura kruga", autora i novinara Branka Stankovića, napisana na osnovu istoimene TV emisije, održana je utorak uveče u Narodnoj biblioteci u Užicu.

U knjizi se nalazi 18 od 1.274 priče ispričane kroz 350 emisija "Kvadrature kruga". Sudbine ljudi pretočene iz elektronske u pripovedačku formu, sa identičnom misijom da se neprestanim buđenjem dobrote u čoveku nadvlada zlo, ističe autor Branko Stanković.

Predstavljajući knjigu u svom rodnom gradu gde je i započeo novinarsku karijeru, Stanković je objasnio da je ona nastavak njegove potrage za rešenjem teške jednačine koja određuje meru čovečnosti u ljudima i priznao da je za njega čovek i dalje najveća zagonetka, kao i kvadratura kruga.

Stanković kaže i da se svih ovih godina oseća kao Šeherezada, jer svake sedmice mora da ispriča dve-tri priče u emisiji, da bi opstao. Ali, priča, kaže i dalje ima.

Upravo se vratio iz Hrvatske i BiH gde je snimio dve emisije o Srbima koji tamo žive. "Nije mi Srbija postala tesna", kaže već je "život svuda oko nas i traži da se slika. A on ga slika već više od deset godina samo u "Kvadraturi kruga".