sreda 24. novembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Najpoznatiji svetski cirkus gost Beogradske arene

Najpoznatiji svetski cirkus gost Beogradske arene

BEOGRAD - Najpoznatija svetska cirkuska trupa "Sirk di solej" sa predstavom "Saltimbanko" gostuje u Beogradskoj areni od večeras pa sve do nedelje, 28. novembra, sa ukupno šest predstava.

"Saltimbanko" je najduže izvođena predstava ove cirkuske trupe koja se od 1992. godine igra širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije, Japana i Novog Zelanda i do sada ju je videlo više od 11,5 miliona ljudi.

Predstava, čiji naziv potiče od italijanskog izraza "saltare in banco" (skakati na klupi), istražuje urbani život, ljude iz gradskih sredina, njihove različitosti i sličnosti, porodice i subkulture, užurbanost ulica, visine zgrada.

"Saltimbanko" je tipična "Sirk di solej" predstava inspirisana atmosferom metropole i njenim raznovrsnim stanovnicima, a izvođači svojim akrobacijama - dvostruki trapez, piramida napravljena od ljudi, prkošenje gravitaciji na kineskim štapovima, akrobatska vožnja bicikla - vode posetioce u svet sanjarenja, izmišljeni grad u kojem je "različitost uzrok nade".

Više od 50 izvođača iz 20 zemalja, u ručno rađenim kostimima, demonstriraće publici u Beogradskoj areni neverovatnu snagu, fleksibilnost, ravnotežu i unutrašnji mir.

Od grupe od 20 uličnih izvođača na početku 1984. godine, "Sirk di solej" je postala ogromna organizacija za visoko kvalitetno umetničku zabavu, koju danas čini 5.000 zaposlenih širom sveta i više od 1.200 izvođača, koji govore čak 25 jezika i pripadnici su 50 nacionalnosti.

Zbog koncepcije izvođenja i specijalnih iznenađenja na početku predstave, umetnici pozivaju publiku da u Beogradsku arenu dođe pola sata ranije.

Ulaznice za ovaj cirkus", kako je navedeno iz Beogradske arene, svuda po svetu kupuju se i po šest meseci ranije, a Beograd ima najniže cene: 2.200, 2.600, 3.000, 3.400, 4.000 i 6.600 dinara.

Predstave svakog dana, od danas do petka, počinju u 19 sati, u subotu biće dva izvođenja u 15 i 19 časova, dok je za nedelju najavljena predstava u 16 časova.