nedelja 24. oktobar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Na zatvaranju 42. Bemusa Njujorška filharmonija

Na zatvaranju 42. Bemusa Njujorška filharmonija

BEOGRAD - Koncertom Njujorške filharmonije sa violinistom Leonidasom Kavakosem, pod vođstvom dirigenta Alana Gilberta, danas u Velikoj sali Sava centra, biće zatvoren 42. Bemus.

Njujorška filharmonija će na koncertu izvesti dela "Preludij za popodne jednog fauna" Debisija, Koncert za violinu i orkestar Sibelijusa i Bramsovu Simfoniju broj četiri.

Njujorška filharmonija osnovana je 1842. godine i predstavlja najstariji orkestar u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od najstarijih ansambala na svetu.

Njujorška filharmonija je oduvek imala vodeću ulogu u američkom muzičkom životu, promovišući muziku posebno svog vremena, i poznata je u čitavom svetu.

Ansambl je gostovao u 429 grada i 62 zemlje, uključujući i prvi nastup u Vijetnamu 2009. godine i istorijsku posetu Pjongjangu (Severna Koreja) februara 2008. godine.

Koncerte ovog ansambla prenosi i emituje svake nedelje poseban radio program pod nazivom "Njujorška filharmonija ove nedelje", koji se objavljuje na internet stranici (www.nyphil.org), a programi se svake godine emituju na američkoj državnoj televiziji pod nazivom "Uživo iz Linkoln centra".

Alan Gilbert je postao Muzički direktor Njujorške filharmonije septembra 2009. godine, nasledivši Lorina Mazela.

Ovogodišnji 42. Bemus otvoren je 16. oktobra nastupom perkusionista iz velike Britanije "Marako tu" i SImfonisjkog orkestra RTS-a, a tokom festivala nastupili su Kraljevski gudači na čelu sa Sretenom Krstićem, Kvartet Sine nomine iz Lozane, francuski sopran Karen Vurš.

Na Bemusu je premijerno izvedena opera "Figarova ženidba" u režiji Jagoša Markovića, a takođe je predstavljena knjiga "Zapisi LJubice Marković" i komplet CDa sa muzikom ove kompozitorke.