subota 24. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Tajna obračuna kod OK Korala uskoro na Internetu

RESTAURACIJA DOKUMENTA SA UVIĐAJA SA ISTORIJSKOG AMERIČKOG SUKOBA

Tajna obračuna kod OK Korala uskoro na Internetu

FENIKS - Događaj koji je inspirisao veliki boj kinematografskih ostvarenja u Holivudu uskoro bi mogao biti rasvetljen budući da su dokumenti sa uviđaja koji je sproveden posle legendarne pucnjave kod OK Korala pronađeni u prašnjavoj kutiji u jednom skladištu, javljaju američki mediji.
Požuteli, rukom pisani papiri otkriveni su više od 125 godina od revolveraškog obračuna koji spada u najpoznatije događaje iz istorije Divljeg zapada.
Dokumente, koji su poslednji put viđeni 1960. godine kada su i fotokopirani, pronašao je sudski službenik koji je čistio zatvorsko skladište u Bizbiju, oko 35 kilometara južno od Tumbstona, grada u kome se 26. oktobra 1881. godine odigrao istorijski sukob.
Uviđaj je sastavljen nakon što su šerif Vajat Erp, njegova dva brata i Dok Holidej susreli bandu pijanih odmetnika, što je dovelo do pucnjave u trajanju od 30 sekundi.
Erp i Holidej su nakon toga postali heroji, a njihov podvig je ušao u narodno predanje i postao inspiracija za veliki broj filmova, stripova i romana.
Sud je dokumenta predao državnom arhivu, a stručnjaci su odmah počeli da rade na njihovoj restauraciji.
Veruje se da bi prva digitalizovana verzija mogla da se nađe na Internetu već naredne sedmice.