subota 24. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počinje Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu

Počinje Bijenale minijature u Gornjem Milanovcu

BEOGRAD, GORNJI MILANOVAC - Dodelom nagrada, danas u Gornjem Milanovcu počinje jubilarni 10. međunarodni Bijenale umetnosti minijature.
Na bijenalu će biti zastupljeni radovi 619 autora iz 38 zemalja sa 948 minijatura, nastalih u poslednje dve godine, a jednoglasnom odlukom žirija, gran pri je pripao Saši Marjanoviću (Srbija) za crtež "Pisac".
Pored osnovne izložbe koju čine radovi svih autora, biće otvorena i postavka jednog broja umetnika koji su pozvani da učestvuju mimo selekcije. Tu postavku publika će moći da vidi u Modernoj galeriji Kulturnog centra.
Ove godine počasni gost bijenala je naš veliki umetnik koji živi i radi u Francuskoj Vladimir Veličković (na fotografiji). Izložba, omaž Veličkoviću, biće upriličena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra.
Prateća izložba prvonagrađenih radova sa svih prethodnih Bijenala, uključujući i dokumentarni pregled, biće postavljena u Muzeju rudničko-takovskog kraja.
U čast jubileja, dvojezični (srpsko-engleski) katalog će imati dva toma, i to u dimenzijama izloženih eksponata, 10x10/11 santimetara.
Međunarodni žiri, kojim je predsedavao dr Rolf Kulc Mekenzi iz Berlina, dodelio je prve nagrade u devet kategorija. Za slikarstvo je dobio Genia Čef (Nemačka), za grafiku Marko M. Dragić (Srbija), za skulpturu Tomislav Todorović (Srbija), za crtež Fatimir Zajmi (Srbija), za sakralnu umetnost Jens Balkert (Švajcarska), za fotografiju Maja Milanović (Srbija), za intermedij Stina Persdoter (Švedska) i za video Niklas Halberg (Švedska).
U žiriju su bili i istoričar umetnosti iz Soluna Teodor Markoglu, profesor Zoran Todović (Novi Sad), istoričarka umetnosti Dragana Palavestra (Beograd) i profesor Žarko Vučković (Fakultet umetnosti, Univerzitet u Prištini).