subota 24. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Pet filmova o Kortu Maltezeu u Novom Sadu

ZANIMLJIV PROGRAM SELEKCIJE "ANIMATRIKS" NA FESTIVALU SINEMA SITI

Pet filmova o Kortu Maltezeu u Novom Sadu

ublika će po izboru selektora Alekse Gajića moći da pogleda filmove "Balada o slanom moru", "Pod znakom jarca", "Kelti", "Korto Malteze u Sibiru" i "Zlatna kuća Samarkanda", čiji se naslovi poklapaju sa originalima strip albuma

BEOGRAD - Pet animiranih filmova sa Kortom Maltezeom kao glavnim likom biće prikazano na festivalu Sinema siti (Cinema City) u Novom Sadu, u okviru selekcije "Animatriks", saopštili su organizatori manifestacije.
Publika će na Sinema sitiju moći da pogleda filmove "Balada o slanom moru", "Pod znakom jarca", "Kelti", "Korto Malteze u Sibiru" i "Zlatna kuća Samarkanda", koji su nastali 2002. godine. Njihovi naslovi se poklapaju sa naslovima originalnih strip albuma.
Radnja "Balade o slanom moru" dešava se neposredno pred Prvi svetski rat na južnom Pacifiku, a na nju se nastavlja priča iz filma "Pod znakom jarca", čija se radnja dešava na Karibima.
Sledeća avantura Korta Maltezea, opisana u "Keltima", događa se u Evropi 1915. godine, usred ratnog konflikta, dok se "Korto Malteze u Sibiru" događa 1918. godine, za vreme sovjetske revolucije i građanskog rata u Rusiji.
Poslednja priča, "Zlatna kuća Samarkanda" događa se u Turskoj 1921. godine, i u njoj Korto Malteze traga za blagom drevnog kralja Persije, Kira.
Korto Maleze, avanturista, mislilac i ljubitelj okultnog, kojeg je stvorio italijanski strip crtač i scenarista Hugo Prat, jedan je od najslavnijih strip junaka svih vremena. Njegove avanture četiri puta su ekranizovali Ričard Danto i Lajam Sori, a jedan put Paskal Moreli.
Strip albumi koji su inspirisali pomenutih pet filmova nastali su između 1967. i 1992. godine.
Hugo Prat je napravio ukupno 12 albuma sa ovim junakom, a neka od ovih izdanja, uključujući "U znaku jarca", zapravo su kolekcije kratkih strip priča koje su se pojavljivale u magazinima.
Filmovi o Kortu Maltezeu biće emitovani u programu animiranih ostvarenja čiji je selektor  Aleksa Gajić - tvorac prvog srpskog dugometražnog animiranog filma "Tehnotajze - Edit i ja".
Njegovo delo, koje je prošle godine na Sinema sitiju dobilo nagradu publike za najbolji film i specijalno priznanje za doprinos razvoju srpske kinematografije, od danas će moći da se kupi na DVD-u.
- Imao sam priliku da čitam intervju sa Paskalom Morelijem, režiserom i animatorom jednog od filmova o Kortu Maltezeu, koji će biti prikazan na festivalu. Paskal kaže da im je najveći izazov bio da uhvate tu hemiju i taj ritam koji ima strip . Na osnovu nekih komentara koje sam vremenom načuo, izgleda da su u tome i uspeli. Zato, evo nekih klasičnih priča, ispričanih u modernoj adaptaciji, a da to ipak bude onaj Korto kakvog ga svi znamo, kaže Gajić o filmovima o Kortu Maltezeu.
Festival Sinema siti biće održan u Novom Sadu od 5. do 12. juna. Tokom osam dana festivala slede premijere domaćih i stranih filmova sa uglednim gostima iz sveta filma. Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija, tri takmičarske i brojne retrospektive sa više od 150 filmova, više od sto premijera u četiri zatvorena i tri open air bioskopa.