subota 24. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Delo Ivana Brkljačića u Sidneju

"DŽINKS" PREDSTAVLJA NAŠU ZEMLJU NA FESTIVALU NOVE UMETNIČKE MUZIKE

Delo Ivana Brkljačića u Sidneju

BEOGRAD  - Kompozicija Ivana Brkljačića "Jinx" (Džinks) predstavljaće našu zemlju na Svetskim danima muzike, najstarijem i najpoznatijem festivalu nove umetničke muzike, koji će biti održan od 30. aprila do 9. maja u Sidneju, najavilo je Udruženje kompozitora Srbije.
Svetski dani muzike imaju tradiciju dugu 87 godina i svaki put se održavaju u drugoj zemlji.
Na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala u Sidneju 30. aprila, australijski "Muzički ansambl" i dirigent Daril Prat izvešće Brkljačićevu kompoziciju.
Kako je saopštilo Udruženje kompozitora Srbije, od pet kompozicija koje je žiri Udruženja predložio selektorima Festivala, u pet različitih kategorija, izdvojeno je delo Brkljačića (33) kao najobimnije i sa najvećim brojem izvođača, što predstavlja veliko priznanje kvalitetu ove kompozicije.
Afirmisani mladi srpski kompozitor Brkljačić, asistent na Katedri za teoriju muzike Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, selektor je Međunarodne tribine kompozitora, jedinog festivala koji promoviše novu muziku u našoj zemlji.
Brkljačić je dobitnik prestižne nagrade "Mokranjac", a njegova dela više puta su izvođena u zemlji i inostranstvu.
Na Svetskim danima muzike srpska muzika je prvi put predstavljena 1937.godine kada je izveden "Duvački kvintet" Ljubice Marić.
Na ovom festivalu duge tradicije izvođena su dela naših kompozitora Milana Mihajlovića, Ivana Jevtića, Dejana Despića, Srđana Hofmana, Vladana Radovanovića, Zorana Erića, Isidore Žebeljan i Vladimira Pejkovića.