subota 24. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Balet Ženeve izveo koreografski triptih

Balet Ženeve izveo koreografski triptih

BEOGRAD - Balet Ženeve, među vodećim evropskim kompanijama čija duga i uspešna istorija počinje još u 19. veku, na svom prvom gostovanju u našoj zemlji izveo je sinoć u Centru "Sava", na Beogradskom festivalu igre, svoj najreprezentativniji program - koreografski triptih koji čine tri svetske premijere.
Pred brojnom publikom, igrači jedne od najstarijih baletskih trupa u Evropi, koja zauzima važno mesto u evropskoj baletskoj porodici, izveli su tri koreografske predstave "Para-Dice" (Raj) Sabura Tešigavare, "Prema želji" (Selon Desir) Andonisa Foniadakisa i "Daleko" Sidija Larbija Šerkaujia.
Tri koreografa, od kojih nijedan nije Švajcarac, spojila je u celovečernju baletsku predstavu izvanredna igra ansambla iz Ženeve. Vrhunski klasični baletski umetnici tumačili su savremene koreografije sa visokom svešću o jedinstvu igre.
Klasična i moderna igra u tri koreografske postavke, snažnog autorskog pečata koji prožima blizak estetski izraz duboke duhovnosti, spojili su svoje kreacije u jedinstvenu, toplu priču koja postavlja ljudskost na centralno mesto.
Švajcarska kompanija svojim nastupom trebalo je da svečano zatvori sedmi festival, ali je zbog problema sa avionskim saobraćajem u Evropi zbog vulkana na Islandu, kraj festivala pomeren za maj.
Odložene predstave "Vrt uživanja" kompanije Blanke Li iz Pariza na sceni Opere Madlenijanum i "Justicija" trupe Jasmin Vardimon iz Londona u Centru "Sava" biće realizovane 2. i 4. maja.
Istoriju Baleta Ženeve od početka 19. veka do danas ispisali su vrsni koreografi i igrači: Moris Bežar, Serž Golovin, Žorž Balanšin, Mihail Barišnjikov, Vladimir Vasiljev, Jirži Kilijan, Mats Ek i mnogi drugi.