petak 24. februar 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Madžar s Filharmonijom večeras na Kolarcu

Madžar s Filharmonijom večeras na Kolarcu

Madžar će s Filharmonijom izvesti Koncert za klavir i orkestar br. 25 Volfganga Amadeusa Mocarta

BEOGRAD - Beogradska filharmonija održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert iz "Popularnog ciklusa" sa svojim šefom dirigentom Muhajem Tangom i pijanističkom zvezdom Aleksandrom Madžarom.

Omiljeni pijanista beogradske publike Madžar koji živi u Briselu, gde predaje na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu, sa Beogradskom filharmonijom poslednji put je nastupio pre tri godine.

Madžar će sa Filharmonijom izvesti Koncert za klavir i orkestar br. 25 Volfganga Amadeusa Mocarta.

Nekadašnji vunderkind, najmlađi student Fakulteta muzičke umetnosti koji je upisao sa 14 godina a potom je završio i Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi, Madžar je danas pijanista zapažene svetske karijere.

Pored pedagoškog rada kao vrhunski pijanista dobro je poznat publici Berlina, Londona, Pariza, Majamija i Tokija, gde održava resitale i koncerte sa orkestrima kao što su Berlinska, Štutgarska i Kraljevska filharmonija.

Na programu sutrašnjeg koncerta Beogradske filharmonije iz "Popularnog ciklusa", trećeg u ovoj sezoni kojim diriguje Tang, je i simfonijska poema Riharda Štrausa "Til Ojlenšpigel" i "Posvećenje proleća" Igora Stravinskog.

Prema rečima dirigenta Tanga, ovaj program je veliki izazov za svaki orkestar: tu je Stravinski, otac moderne muzike, čije je "Posvećenje proleća" bilo revolucionarno pre jednog veka kada je nastalo, a sada je jedno od kapitalnih dela i za muzičare koji ga izvode i za publiku.

"Sa druge strane, "Til Ojlenšpigel", koga je Štraus stvarao skoro u isto vreme, ima potpuno drugačiji muzički i stilski izraz, recimo da ćemo na ovom koncertu ispričati jednu priču, samo na ruski i na nemački način", kazao je Tang koji je došao u Beograd posle tromesečnog rada na zahtevnim produkcijama dva Rosinijeva dela u Ciriškoj operi.

Tang iz Beograda ide na turneju po Kini sa Ciriškim kamernim orkestrom početkom aprila ponovo će dirigovati u Beogradu. Beogradsku filharmoniju Tang će predvoditi krajem maja u Beogradu i na gostovanjima u Zagrebu i Ljubljani u okviru ciklusa regionalne saradnje Pika -Točka - Tačka.

Kako je najavila Filharmonija, šef dirigent BF ovu godinu posvetiće pripremama za novu produkciju "Prstena Nibelunga" Riharda Vagnera, koji planira da izvede 2013.godine, godini Vagnera.