petak 24. februar 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Drvo života otvara FEST

Drvo života otvara FEST

Festival svečano otvaraju režiseri Piter Bogdanovič i Jirži Mencl

BEOGRAD - Jubilarni 40. filmski festival FEST počinje večeras u beogradskom Centru "Sava" projekcijom američkog filma "Drvo života", kanskog pobednika, u režiji Terensa Malika, a na svečanoj ceremoniji manifestaciju će otvoriti režiseri Piter Bogdanovič i Jirži Mencl.

Na festivalu će biti prikazana 72 filmska ostvarenja svrstanih u devet ciklusa. Glavni program, Holivud, takmičarski Evropa van Evrope, Britanika i Kanada, Evropa u Evropi, Panorama svetskog filma, Izabrani dokumentarci i Fest predstavlja.

Kako su organizatori najavili, Bogdanovič, Mencl i izraelski producent Menahem Golan održaće masterklasove za studente filmskih akademija, a u Muzeju kinoteke biće organizovane i retrospektive njihovog stvaralaštva.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a od 26. februara do 3. marta biće prikazani filmovi "Lokalni vampir" (Crna Gora), "Fleke" (Hrvatska), "Restaurator" (Izrael), "Bela so" (Gruzija), "Maja" (Albanija), "Budućnost je večna" (Turska) i "Beduin" (Rusija).

Povodom jubilarnog izdanja FEST-a, 28. februara biće predstavljena monografija o toj filmskoj smotri, koju je pod nazivom "Snovi otvorenih očiju 1971-2011" priredio selektor Ivan Karl, a organizovane su i dve izložbe plakata i fotografija prethodnih festivala.

Na FEST-u će pored ostalog biti prikazani "Čelična ledi" sa Meril Strip, film Džodi Foster "Dabar" sa Mel Gibsonom, "Avr" Akija Kaurismakija, "Melanholija" Larsa fon Trira, "Mora biti to mesto" Paola Sorentina, "Ratni konj" Stivena Spilberga, "Restles" Gasa Van Santa, "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara, "Martovske Ide" Džordža Klunija i brojna druga ostvarenja.

Ulaznice za FEST prodaju se na blagajnama Centra "Sava", Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Muzeja Kinoteke, a koštaju 500 dinara za svečano otvaranje i od 150 do 300 dinara za ostale projekcije.