četvrtak 23. decembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počelo snimanje filma "Doktor Rej i đavoli"

Počelo snimanje filma "Doktor Rej i đavoli"

BEOGRAD - Reditelj i scenarista Dinko Tucaković izjavio je da njegov film "Doktor Rej i đavoli", čije je snimanje upravo počelo u produkciji "Viktorija filma", "ima nameru da komunicira globalno, ali je ipak prvenstveno okrenut nama".

Prva kopija treba da bude gotova do 24. juna 2011. godine, radi kontrolne projekcije za festival u Veneciji, najavio je on.

Priča prati boravak legendarnog američkog reditelja Nikolasa Reja u Beogradu 60-ih godina prošlog veka, kada su "Avala film" i njen direktor Ratko Dražević pokušali da u zemlji "sa one strane gvozdene zavese" naprave balkanski Holivud.

"Bavimo se jednim velikim trenutkom naše kulture i filma", istakao je Tucaković na konferenciji za novinare, u prisustvu glumaca i autorske ekipe.

Naslovni lik igra Pol Marej (Paul Murray), Draževića - Dragan Bjelogrlić, njegovu sekretaricu Lena Bogdanović, pisca Slobodana Selenića - Pavle Pekić. Anica Dobra igraće Rejevu suprugu.

Kako su u "zlatnim 60-im" ovde boravili Orson Vels, Frensis Ford Kopola i druge zvezde, oni će biti zastupljeni u filmu, a reditelj namerava da za te epizode angažuje poznate glumce ili javne ličnosti, čuvajući njihova imena kao iznenađenje, osim što je pomenuo Radeta Šerbedžiju.

Tucaković je rekao da će film biti omaž Reju, kojem se u 2011. u svetu obeležava stogodišnjica rođenja, ali i mozaik jednog vremena, "jer su šezdesete bile prelomne godine za naše društvo".

"Ovaj film inklinira filmofilima i festivalskom miljeu, ali nameravamo i da dirnemo srca gledalaca", rekao je on i najavio da će izbor prvih snimljenih scena prikazati publici već na Festu 2011. godine.

Projekat je dobio podršku Fondacije Nikolas Rej iz Njujorka, čiji je direktor Sjuzan Rej, a očekuje se i njen dolazak na Fest.

Marej je zahvalio reditelju na pozivu u ovaj uzbudljiv projekat.

"Retka je prilika za glumca da portretiše tako značajnu ličnost i umetnika kao što je bio Rej, a da pritom ispriča o njemu jednu gotovo nepoznatu priču, kao što je bio taj neuspeli boravak u Beogradu", rekao je on i dodao da što se tiče njegovog boravka ovde "za sada sve teče izuzetno dobro".

Bjelogrlić je izjavio da Dražević i taj period "Avala filma" zaslužuju i poseban film, a da je kontekst u koji su stavljeni u ovom filmu izuzetno zanimljiv.

"Izbegavamo faktografiju. Preko priče o Reju ispričana je, na artistički način, priča o nama. Dinko u meni ima, pored saradnika, i velikog navijača", istakao je glumac, koji je upravo uspešno debitovao kao reditelj sa filmom "Montevideo, Bog te video".

Bogdanovićeva je kazala da je njen lik Nada autentičan i da je ta žena bila desna ruka Draževića, dodavši da je divno što se snima film o vremenu kada je naša zemlja bila zanimljiv prostor za svetske produkcije.

Pekić je izjavio da mu je čast da igra Selenića i podsetio da je svojevremeno tumačio lik velikog pisca u pozorišnoj predstavi "Malajsko ludilo" u dramatizaciji Nebojše Bradića, sadašnjeg ministra kulture, koji je prisustvovao današnjoj konferenciji.

Izvršni producent Marko Jocić zahvalio je na podršci Ministarstvu kulture i Skupštini Beograda, dodajući da su koproducenti "Film team" iz Mađarske i "Alka film" iz Hrvatske, a pridruženi producenti "Avala film", Jugoslovenska kinoteka i Radio-televizija Srbije.

Jocić je precizirao da će se sada nekoliko dana snimati u hotelu "Moskva", zatim jedna sedmica tokom januara u Beogradu, a u martu scene na hrvatskom primorju, kao i u Budimpešti, koja će "glumiti" Pariz.

Filmski centar Srbije finansira ovaj projekat sa 100.00 evra, Sekretarijat za kulturu Beograda sa 80.000 evra, a 10.000 evra dobio je za razvoj projekta na fondu "ŠE CN" na festivalu u Solunu.