sreda 23. jun 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Nnovi roman Gordane Ćirjanić "Ono što oduvek želiš"

Nnovi roman Gordane Ćirjanić "Ono što oduvek želiš"

BEOGRAD - Beogradska "Narodna knjiga", predstavla je novi roman Gordane Ćirjanić "Ono što oduvek želiš".
O četvrtom romanu koji je "Narodna knjiga" objavila Ćirjanićki za proteklih 10 godina otkako je ekskluzivni autor ovog izdavača govorio je književnik, književni kritičar i urednik svih naslova ove naše spisateljice u proteklom periodu Vasa Pavković.
On je naglasio da je novi roman nastavak autorkinih književnih i intelektuelnih interesovanja da se kroz priče o svojim savremenicima suprotstavi tabuima u našoj sredini, ali i nepisanim "pravilima".
Pavković smatra da će knjiga, ipak, iznenaditi književnu kritiku, jer iako je stil prepoznatljiv "promenila je paletu boja, potamnila ju je, a uvela je kroz ceo tekst i muzičku pozadinu ( od Bili Holidej do Suljagine Fate) .
"Roman je svojevrsan skener svesti savremenog čoveka kojem je virtuelan stvarnost sa tv ekrana zauzela jedan deo sećanja, prodrla u san obojila uobražilju, prerusmerila želje" kazao je urednik ovog dela od koga očekuje da opsvoji i široku čitalačku publiku jer nudi dobru, zanimljivu i jasnu priču.
Zanimljiva opservacija promotera je da "pošto delo započinje imaginarnim razgovorom naratora sa Milošem Crnjanskim ceo roman se može čitati kao produženi dijalog sa piscem "Romana o Londonu".
Ćirjanićkin junak je, poput onog Crnjanskovog, proveo niz godina u Londonu a zatim u Španiji da bi započeo svoje pismo, (koje je ceo roman) u Vrnjačkoj Banji gde kreči stan nekog prijatelja.
Obrazovan, duboko emotivan, melanholičan čak depresivan opsednut krivicom, jer je prekršio tabu da se zaljubio u ženu rođenog brata, glavni junak je postao zavisnik televizije i to serija o forenzičarima koji preko obdukcija žrtava rešavaju ubistva.
Kako je rekla autorka, nju je zanimao život savremenog čoveka srednjih godina koji je obeležila televizija i zato je roman označila kao ''pseudo minipejski" (inipeja označava mešanje sveta živih i mrtvih), jer se u njemu smenjuje realnost sa virtuelnim svetom u svesti naratora.