petak 23. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Knjiga za sve"

SVETSKI DAN KNJIGE U ZNAKU POPUSTA I ZA NAJMLAĐE ČITAOCE

"Knjiga za sve"

U Biblioteci grada od 11 do 13 sati kao bibliotekari će se oprobati Nataša Miljković, Ana Stanić, Tanja Bošković, Aleksandra Kovač, Vesna Dedić, Ljuba Tadić, Kiki Lesendrić, Đorđe Vukadinović, Rada Đuričin, Danica Ristovski, Aleksandar Dunić, Jovan Maljoković, Bisera Veletanlić, Merima Njegomir i drugi

BEOGRAD - Obeležavanje Svetskog dana knjige proteći će u Srbiji u znaku velikih sniženja cena knjiga, a neke akcije su pre svega usmerene na privlačenje pažnje najmlađih da bi se "odgajio"čitalački podmladak, bitan za opstanak pisane reči bez obzira u kojoj formi.
Zvanični program povodom Svetskog dana knjige biće održan u Sremskim Karlovcima, gde će ministar kulture Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i predsednik opštine Milenko Filipović proglasiti i početak Godine knjige i jezika u Srbiji, a zatim otvoriti Prevodilački centar.
U Beogradu će dve gradske kulturne institucije imati programe u slavu pisane reči - Biblioteka grada Beograda i Dečji kulturni centar Beograd.
U Biblioteci  grada u okviru akcije "Mi smo u biblioteci" od 11 do 13 sati javne ličnosti iz sveta umetnosti, kulture i politike "radiće" na Odeljenju za rad sa korisnicima. Čitaoce će usluživati: Nataša Miljković, Ana Stanić, Tanja Bošković, Aleksandra Kovač, Vesna Dedić, Ljuba Tadić, Kiki Lesendrić, Đorđe Vukadinović, Rada Đuričin, Danica Ristovski, Aleksandar Dunić Vladimir Kecmanović Jovan Maljoković, Bisera Veletanlić, Merima Njegomir, Jasminka Petrović,Tomislav Dokić.....
Opština Novi Beograd se postarala da za Svetski dan knjige otvori najveću knjižaru u gradu u Hali sportova gde se od 22. do 28 aprila održava Drugi novobeogradski sajam knjiga, stripova i antikvarnih izdanja u okviru je organizovan susret sa Radoslavom - Laletom Pavlovićem, autorom knjige " Moj rođak sa sela", po kojoj je snimljena istoimena tv serija.
U svim velikim knjižarama u centru Beograda knjižari i izdavači su se postarali da kupcima ponude knjige uz popuste koji od 20 pa čak do 50 odsto.
Ugledajući se na kolege iz Barselone koji su 1926. godine došli na ideju da obeleže 23. april dan kada su preminula tri velika književnika Migel Servantes, Vilijem Šekspir i Garsilasko de la Vega, tako što će svakom kupcu knjige pokloniti 23. aprila po jedan cvet, i "Dereta" već dve godine za redom dočekuje kupce-cvetom.
Izdavačka kuća "Laguna" u saradnji sa TV produkcijom "Adventage" organizuju za specijalno izdanje kviza "Želite li da postanete Milioner?" od 18 do 20 sati u knjižari "Delfi", u SKC-u, a "vrućoj stolici" će se naći najpoznatiji domaći pisci. Novac koji osvoje pokloniće u humanitarne svrhe Urgentnom prihvatilištu za zlostavljanu decu, a učestvuju Natalija Dević, Sreten Ugričić, Kornelije Kovač, Miomir Petrović i Dušan Miklja, a voditelj programa je Ivan Zeljković).
Knjižara "Beopolis"  za svaku kupljenu knjigu za decu izdavačkih kuća "Mono i Manjane" i "Ružnog pačeta" na poklon se dobija besplatan vaučer za predstavu Malog pozorišta "Duško Radović".
U periodu od 19. do 25. aprila, pod sloganom "Knjiga za sve", u knjižarama lanca Mamut-IPS u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Čačku i Nišu kupce očekuje popust od deset odsto na sve knjige, a danas popusti je 15 odsto na dve kupljene knjige. Izdavačka kuća "Portalibrisa"  organizovala je akciju "tri knjige po ceni dve".