sreda 23. februar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Slike i opera o zecu

Slike i opera o zecu

NOVI SAD - Samostalna izložba slika Nikole Džafa "Lepus in fabula" (Zec u priči) biće otvorena danas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, kada će biti izvedena i "Zečja opera".

Tokom čitave decenije brižnog sakupljanja različitih objekata i umetničkih radova sa "zečjom" tematikom, Džafo je formirao "Muzej zeca", u kojem postoje specijalna odeljenja za pojedine oblasti svestranih odnosa zeca i čoveka, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

On prikazuje subverzivnu ideju o "svemoćnom" zecu, kao predsedniku države, intelektualcu, muzejskom kuratoru ili muzeologu.

"Džafo istoriju umetnosti pretvara u svojevrsni poligon ironija, koji simbolizuje prisustvo zeca u materijalnom smislu. Zec se pojavljuje u mnoštvu originalnih artefakata preuzetih iz svakodnevnog života", naveo je direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Živko Grozdanić.

U okviru izložbe posetioci će moći videti niz predmeta, poređanih u staklene vitrine, koji sačinjavaju "briljantnu mapu prozaičnih konzumentskih instinkta koje poseduje svaki pojedinac, bilo kog društva".

"Upravo na mestu koje Nikola Džafo naziva Muzej zeca, susrećemo se sa svim besmislicama od kojih je život sastavljen ili pomoću kojih se on dekonstruiše", naveo je Grozdanić.

Na otvaranju izložbe premijerno će biti izvedena "Zečja opera", zamišljena kao drama sa muzikom, po uzoru na prve opere, za dvoje solista, hor i instrumentalni sastav.

Autor opere je Nikola Džafo, kompozitorka je Nineta Avramović-Lončar, autorka libreta Vesna Grginčević, a režiser Filip Markovinović. Operu pevaju Agota Vitkai-Kučera i Aleksandar Mladenović.