sreda 23. februar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Banović Strahinja u Ateljeu 212

Banović Strahinja u Ateljeu 212

BEOGRAD - Narodno pozorište Subotica gostovaće večeras na Velikoj sceni Ateljea 212 sa predstavom "Banović Strahinja" Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Urbana Andraša, najavljeno je iz Ateljea 212.

Predstava "Banović Strahinja" proglašena je najboljom predstavom na prošlogodišnjem sedmom "Joakimfestu" u Kragujevcu, zbog "savremenog i uzbudljivog" čitanja klasičnog komada.

To je rezultat mudrog repertoarskog poteza, upotrebe superiornog rediteljskog jezika, nadahnute i precizne kolektivne glumačke igre i izuzetnog glumačkog doprinosa čitavog autorskog tima, navedeno je u obrazloženju žirija festivala.

U najboljoj Mihajlovićevoj drami - "Banović Strahinja", kako je napisao Slobodan Selenić u "Antologiji savremene srpske drame", jedan konkretni srpski plemić suprotstavlja se neprisutnoj, ali neopozivoj svemoći Jugovića Majke, smatrajući da je on jedino pozvan da odlučuje o svojim postupcima.

"Ovaj individualistički bunt protiv autoriteta, potreba čoveka da sačuva sebe pred surovim nasrtajima društvenih konvencija, istorije i politike, doživeo je u našem vremenu svoj puni ođek", naveo je Selenić.

U predstavi igraju Srđan Sekulić, Vesna Kljajić Ristović, Minja Peković, Marko Makivić, Miloš Stanković, Jovan Ristovski, Ljubiša Ristović, Vladimir Grbić, Branko Lukač, Milan Vejnović, Zoran Bučevac.