utorak 23. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Hanri Mur u Tejt muzeju

NAJREPREZENTATIVNIJA IZLOŽBA DELA BRITANSKOG VAJARA

Hanri Mur u Tejt muzeju

LONDON - Nova postavka u britanskom Tejt muzeju (Tate Britain) umetnika Hanrija Mura (Henry Moore) biće najkompleksnija i najreprezentativnija postavka ovog umetnika do sada. Posetioci će moći da vide više od 150 radova među kojima su kamene skulpture, drvene instalacije, bronzane statue i crteži.

Postavka koja, kako organizatori navode, prenosi Bi-Bi-Si (BBC), istražuje sve aspekte interesovanja i forme kojima se čuveni umetnik bavio, a predstavlja i najsistematičniju kolekciju umetnikovih radova sakupljenih na jednoj izložbi i nudi i najveću kolekciju radova u drvetu koja je ikada prikazana na jednom mestu.

Izložbu nastalu saradnjom britanskog muzeja Tejt i Umetničke galerije Ontarija iz Toronta žitelji britanske prestonice moći će da vide od sutra do 8. avgusta.

Britanski vajar Hanri Mur jedan od najvećih skulptora 20. veka, inspirisao se arhaičnom i primitivnom umetnošću, naročito pretkolumbovskom epohom.

Pod uticajem španskog slikara Pabla Pikasa i francuskog vajara rumunskog porekla Konstantina Brankušija, težio je sintezi apstraktnih oblika i nadrealističkih psiholoških istraživanja.
Njegovi radovi nalaze se na mnogim javnim mestima, kao što su zgrada Uneska i centar "Linkoln" u Njujorku.