utorak 22. jul 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Iza svakog jezika stoji politika

GLAS ISTRAŽUJE Srpski jezik i njegovi surogati

Iza svakog jezika stoji politika

O crnogorskom jeziku kao o posebnom jeziku nikada nije govorio nijedan lingvista od kredibiliteta sa prostora Crne Gore. A Crna Gora je dala lingviste koji su činili čast srpskoj nauci o jeziku

Znameniti stručnjak iz oblasti jezičke nauke profesor Slobodan Remetić u intervjuu za Glas javnosti govori o lingvističkoj problematici i pozadini nastanka novih jezika na ovim prostorima.

- I stranci danas kažu da između Bugarske i Slovenije imamo tri politička jezika i jedan-jedini lingvistički jezik. To je sve isti jezik. Veća je razlika između Kruševca i Čačka nego između ovih jezika. Danas je u Dejtonu promovisan i bošnjački i bosanski jezik!?! Srpski lingvisti objašnjavaju pozadinu antropološke asimetrije jer je običaj da je etnonim, naziv nacije u skladu sa nazivom jezika, kao na primer Rusi govore ruski, Srbi govore srpski. Ovde stoji Bošnjak-bošnjački, Crnogorac-crnogorski. Nama je prozirna ta pozadina. To su nadasve unitarističke pretenzije. Oni hoće jednu unitarnu Bosnu u kojoj bi vladao njihov jezik. Ja sam iz Bosne, ali nisam Bošnjak. Nije lako osporiti nekome njegov jezik, ali treba da se zna da je iza te njihove nekorektnosti politička pozadina.

Jezik je opredmećena duhovnost. Otkud sad u Crnoj Gori crnogorski jezik?
- Ovo sa crnogorskim jezikom podseća na ono NJegoševo: „Neka bude što biti ne može!“ Do juče se o nečemu takvom teško moglo govoriti. Crna Gora, srpska Sparta, evo, odskora niti je srpska, niti je Sparta. Odskora ni vojsku nemaju. O crnogorskom jeziku kao o posebnom jeziku nikada nije govorio nijedan lingvista od kredibiliteta sa prostora Crne Gore. A sa tih prostora bilo je i lingvista koji su činili čast srpskoj nauci o jeziku. Setimo se Radoslava Boškovića, Mihaila Stevanovića, Radomira Aleksića, Mitra Pešikana, Dragoljuba Petrovića, Mata Pižurice, Jovana Vukovića, Danila Vušović, a i toliko drugih ovde nespomenutih koji su stvarali i koji i danas stvaraju. Neozbiljnost te vrste nespojiva je sa ljudima od naučnog kova. Crnogorski jezik kao posebnost ni u jednom segmentu pisane i nepisane baštine ne može naći uporište. Prvo, sve što je vredno napisano, svo deklarativno izjašnjavanje, plemensko, bratstveničko, državno, sve je novovremeni jezik, sve je na srpskom. Uzmite vladarsku porodicu Petrovića. Hajde da ostavimo NJegoša. Posle proglašenja rata u obraćanju narodu je stajalo: „Pozivaju Vas dva srpska kralja“.

Koje su to ključne razlike u govoru Srba?
- Danas samo dobar jezički stručnjak može da razlikuje govor jednog Durmitorca, Zlatiborca i Romanijca. Seobe su učinile svoje. Danas do Slovenije imate na desetine slučajeva da porodice nose isto prezime, slave iste slave, imaju rođake, čak se i posećuju, a opet su različite nacionalnosti. Hercegovački se govori čak do Nikšića, Šavnika, Žabljaka, Rovaca, Morače. Matija Bećković govori hercegovački. To što se desilo u Crnoj Gori je presedan planetarnih razmera. Oni su u prethodnom referendumu dobili odgovor naroda - 63 odsto se izjasnilo da govori srpski. NJihova volja se ignoriše. To je nasilje nad narodom. Vlasti hoće da pogaze osnovno ljudsko pravo. Da ih barem nisu ni pitali! Sad u Crnoj Gori nema više ćirilice. Kad boravim u Crnoj Gori pogledam nekad njihov TV program. Ćirilicu mogu da vidim samo u starim, dokumentarnim emisijama.

Objavljen je i Priručnik za crnogorski jezik.

- Što se pravopisa tiče i uvođenja novih glasova „šćj i dzj, mogu samo da kažem da se „šjedi“ od Mrčajevaca do Slovenije. To je dijalekt. Uvešće oni svakakve gluposti, samo da dođu do svog jezika.

Priručnik je objavio Institut za crnogorski jezik koji ima status nevladine organizacije?
- Ja ne znam šta znači „nevladina organizacija“. Svi smo mi nečije kćeri i sinovi. Moralo je dvoje da sarađuje da bi smo se i rodili. Sve je vladino. Nema ništa na svetu da nije pod kapom neke vlade. Ne postoje nesvrstani, neopredeljeni. To su koještarije. Setimo se Staljina, koji je silom menjao nacionalnost Ukrajinaca. U Crnoj Gori je zgažena volja građana. To nema nikakve logike. Sveti Vasilije Ostroški došao je iz Hercegovine. NJegoši su došli iz Hercegovine. Vukovi preci su sa Drobnjaka. Pola stare Crne Gore su doseljenici iz drugih krajeva. Pre toga su bili naseljeni u centralnoj Bosni. Kako ćemo ih sada deliti? To su zablude.

Potrebno je jedinstvo

Smatraju vas jednog od boraca za jedinstven srpski bukvar. Da li je to izvodljivo?

- Pripadam ljudima koji bi dali sve samo da naš narod ima samo jedan bukvar, jednu himnu, jedan grb, jednu zastavu, ali očito da je to nemoguće. Pogledajte Nemce - imaju veliki pravopis nemačkog jezika. Na njihovom bukvaru piše da on važi u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj. A na Balkanu to ne može jer se kod nas sve svodi na lične interese.

Jezička politika je sastavni deo opšte politike.
- Da. Jezička pitanja su državotvorna pitanja. Jezičke odluke donosi imperator, predsednik. On konsultuje ili ne konsultuje lingviste, ali on svojim pečatom overava, donosi ukaz. Evo jednog poređenja: Rusi su veliki narod. Imali su dve jezičke reforme. Petar Veliki je 1710. uveo prvu reformu. Drugu reformu je 1917. uveo imperator Lenjin. Danas svi Rusi imaju jedan bukvar. Šta se to nama desilo? Kada su Turci došli, Srbija je bila država, sređena, sa skriptorijumima, sa procvatom zadužbinarstva. Grade se manastiri, spomenici. Država je u usponu. A onda dolaze Seldžuci. Četiri stotine godina potom mi nismo napravili nijedan vredan spomenik. Kad se završilo sve to i došlo vreme formiranja nacija u deset sela niste mogli naći čoveka koji zna da se potpiše. Ubrzo je stigla druga opasnost, jaka katolička crkva. Naši popovi su bili nepismeni. Tražimo od Rusa pomoć i prelazimo na crkvenoslovenski.

- U kojoj meri čuvanje vere utiče na očuvanje jezika?

- Po svemu sudeći, kod nas stoji da nismo verski utegnuti. Naša religija je mešavina paganskog i dogmatskog. To je dobro za pojedinca, ali ne za sudbinu zajednice. Pola naših običaja nema veze sa hrišćanstvom. Pola obreda ima veze sa paganstvom. Katoličanstvo ima jednog papu, a mi pravoslavci imamo više vladika. Crkva koja nema odstojanja i mistike nema kulta. Kult pravoslavlja se mora učvrstiti.

Komentari

Ko o cemu Srbija o Crnoj Gori, o Sparti i Njegosu, Srpstvu i istoriji, kao i uvijek prepuna nadmene kritike, pametovanja i demagogije. Naravno da ljudi na ovim prostorima govore isti jezik i da su dijalekti jedini koji ih razlikuju, ali i da Dalmatinac i Hercegovac i Crnogorac bolje razumije jedni druge nego sto razumiju Pirocance ili Zagorce. I zasto je normalno da Hrvati zovu svoj jezik Hrvatski, a Crnogorci ne mogu da ga zovu Crnogorski? Jeli zato jer to smeta srbizaciji Crne Gore? Aisto i crkva. Sve je manje naivnih kojima nije jasan koncept da su svi pravoslavci na ovim prostorima Srbi, da svi govore srpski jezik, da im je svima crkva SPC i da je svim glavni grad Beograd. Negirajuci svaciji drugi identitet i namecuci samo svoj, Srbija hoce da ostvari teritorijalne pretenzije, a odlazak Crne Gore je vise boli od Kosova. Samo treba citati komentare Srbijanaca po novinama sa koliko mrznje pominju Crnu Goru. Dobro bi bilo da Srbija i njeni intelektualci izadju iz tematike i drzavnog koncepta 19. vijeka. Samo gube vrijeme, trose energiju i stvaraju zlu krv. Crnogorska omladina, koja stasava i koja nece da im Beograd ikada vise kroji kapu i komanduje, smatra da je njihovoj drzavi najveci neprijatelj Srbija. Dali im, recimo, ovaj tekst o jeziku to demantuje ili potvrdjuje?

Ej Mitre, ej jado!

U Crnoj Gori ima jedno pravilo - sto manje skole i manje pameti, to veci Srbin.

Еј Митре шупља главо па јер не видиш да то расрбљивање Црне горе иде само у интерес шифтара јер како се ви размножавате и како масовно долазите у Србију ускоро ће се она звати Шифтарска гора или Црна Шиперија.Бољи вам шифтари од браће.Тако вам био после другог светског рата бољи комунизам од православља бољи Тито од Краља па вам сада опет сви бољи осим Срба.А запамтите колико год ваша диктаторска анти Црногорска власт вас хушкала да мрзите Србе велика већина Црногораца зна да су им Срби једини прави и искрени пријатељи који вам мисле исто што и себи самима.Тој мржњи коју појединци пропагирају према Србији могу да се радују само Црногорски непријатељи.А то да је Србија хтела да Црну гору потлачи она је то могла да уради одавно.Зашто делови Српског народа неби могли да имају посебне државе као што је Србија и Република Српска па тако и Црна гора.Зашто албанци ван албаније не прогласе себе за другу нацију или да узму други језик,а дијалекти су им више различити него наши.Е па неће они су много паметнији од нас.

Dobro nam došao Rašo. Baš smo te se uželjeli. I ti si ono bio Crnogorac, pa Bosanac, a došao si krepavati u Srbiju. Tu te uhvatismo i dušmanima predasmo, da te biju i muče i da ti vade tvoje oči čarne. O sinovi moji sokolovi, vidje iko što mu učinismo i kakva mu zuluma napravismo. E to je zato što je crnogorčić.

bravo ti ga Mitre a neka si im ga reka.a oni se u Srbiji me razumiju a ne da mi uzimamo srpskiza sluzbeni no im je ovaj tekst malo zakasnio e danas imaju sprecega posla oko Karadzica pa cemo lako za jezik.takva njihova politika ih je i dovela da propasti al oni to ne vide no im je vazda neko drugi kriv.sto ne zabranite ili objasnite hrvatima kako je njima iisto bolji srpski jezik jer svi smo mi rbi u krajnjoj liniji

To je njihova nostalgija za Titinim besplatnim
ruckom. I jezik ce da im nestane i onda ce da se
utope u nesto mamo drugo. Koliko ce tamo samo
da bude jezika. Ili, govori jezik svoje plate.

Tekst prepun netacnosti.
1389. Srbiju nisu napali Seldzuci vec Osmanlije.
Kakve veze ima da li Crna Gora ima ili nema vojsku sa tim ima li jezik?
Govor Durmitorca, Zlatiborca i Romanijca moze razlikovati ne samo "dobar jezicki strucnjak" vec i covek koji ima sluha.
Tvrdnja "nema na svetu nicega sto nije pod kapom neke vlade" jeste etatisticka: necete reci da je drustvo za zastitu zivotinja, ili recimo, za negovanje lepog ponasanja, pod kapom neke vlade?! Na "istu vodu" je i tvdnja da jezicke odluke donosi predsednik? To je svakako slucaj u diktaturama, ali ne i u demokratskim zemljama.
Poistovecivanje Pape kod Katolika i Vladika kod pravoslavaca je netacno i pokazuje da vas sagovornik ne zna mnogo o pravoslavlju i njegovoj sustini.