subota 22. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Sećanje na reditelja Dorića

Sećanje na reditelja Dorića

BEOGRAD - Na velikoj sceni Narodnog pozorišta sutrašnje izvođenje operske predstave Petra Iljiča Čajkovskog "Evgenije Onjegin" biće posvećeno sećanju na njenog reditelja Radoslava Zlatana Dorića.
Uoči predstave biće prikazan kratki dokumentarni film o tom priznatom reditelju i dramskom piscu, koji je preminuo u Beogradu 4. maja u 70. godini.
Premijera ove opere, pripremane uz vanredni napor ali i entuzijazam u vreme NATO bombardovanja, bila je 12. juna 1999. godine.
Dirigent je Dejan Savić. U naslovnoj roli nastupiće Miodrag D. Jovanović.
U ansamblu su Dušan Plazinić (Lenski), Nataša Jović Trivić (Olga), Suzana Šuvaković Savić (Tatjana), Živan Saramandić (Grjemin) i drugi.
U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta.
Dorić je rođen 1940. godine u Bačkom Gradištu. Gimnaziju je završio u Bečeju, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju - odsek režije, u klasi profesora dr Huga Klajna, u Beogradu 1964. Kao stalni pozorišni reditelj živeo je i radio u Nišu, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu...
Za gotovo pola veka provedenih u pozorištima širom zemlje Dorić je režirao više od 150 predstava, napisao je veliki broj radio drama, TV scenarija i adaptacija književnih dela.
Kao dramski pisac javio se komadom "Sarajevski atentat" koji je 1967-68. igran u Sarajevu, Nišu, Beogradu...
U izdanju beogradske "Prosvete", objavio je "Vojvođansku dramsku trilogiju" 1997. godine, a u izdanju Interprinta "Novu dramsku trilogiju" 2002. Komadi su mu izvođeni u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Somboru, Zaječaru, Kikindi, Budimpešti, Novoj Gorici...