subota 22. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Saši Jelenkoviću uručena Disova nagrada

Saši Jelenkoviću uručena Disova nagrada

ČAČAK - Disova nagrada za poeziju za 2010. godinu uručena je u Čačku ovogodišnjem dobitniku pesniku iz Zaječara Saši Jelenkoviću.
Nagradu, koja se sastoji od plakete sa Disovim likom i novčanog dela od 200.000 dinara, uručili su mu upravnica Gradske biblioteke Danica Otašević i gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević na završnoj večeri pesničke manifestacije Disovo proleće.
Pored nagrade, Jelenkoviću je priređena i izložba knjiga sa obimnim katalogom i bibliografijom, Gradska biblioteka odštampala je knjigu njegovih izabranih pesama pod naslovom "Knjiga o sumnji" u svojoj ediciji "Knjiga gosta".
Pesničku manifestacija Disovo proleće, koja je ove godine održana 47. put u čast srpskog pesnika Vladislava Petković Disa (1880-1917), organizuje Gradska biblioteka, a finansira Grad Čačak.
U okviru te manifestacije, koja je počela 10. marta, održano je više pesničkih večeri, naučni skup posvećen poeziji Aleksandra Ristovića, likovna izložba "Prolećni anale".
Dodeljeno je i više nagrada, dve druge i jedna treća za najbolje eseje o Disu, za prvu pesničku zbirku Andriji B. Ivanoviću (30) iz Majdanpeka i najboljim umetnicima Prolećnog anala Srđanu Markoviću iz Beograda i Veri Galešev iz Novog Sada.