subota 22. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Filmska magija Rima" u Kinoteci

SMOTRA DUGOMETRAŽNIH IGRANIH FILMOVA POSVEĆENIH VEČNOM GRADU

"Filmska magija Rima" u Kinoteci

BEOGRAD - Program "Filmska magija Rima" biće održan od 25. do 30. maja u Muzeju kinoteke u saradnji sa Ambasadom Italije i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.
Smotra obuhvata 11 dugometražnih igranih filmova snimljenih od 1945. do 2009. godine, a za otvaranje i zatvaranje odabrana su dela velikana italijanske i svetske kinematografije Federika Felinija - "Dolče vita" i "8 1/2".
Direktorka Italijanskog instituta za kulturu Marija Maca podsetila je da su ranijih godina u Kinoteci priređivane revije italijanskog filma posvećene nekom reditelju ili glumcu, a da je ovoga puta u fokusu Rim, grad koji je vekovima pa i danas inspiracija umetnika širom sveta.
- Nije reč samo o glavnom gradu Italije, već o gradu koji je baština celog čovečanstva, istakla je ona.
- Kada smo to predložili Kinoteci, poslali su nam ogroman broj naslova u kojima je Rim ne samo mesto snimanja već i jedan od filmskih junaka, tako da izbor ostvarenja za ovu reviju nije bio lak, rekla je Maca.
Na programu su dela različitih epoha, autora i jezika, počev od starog filma "Rim otvoreni grad" Roberta Roselinija do američkog hita iz prošle godine "Anđeli i demoni" Rona Hauarda.
Biće prikazani i "Akatone" Pjera Paola Pazolinija, "Praznik u Rimu" Vilijema Vajlera, "Kradljivci bicikala" Vitorija de Sike, "Duboko crveno" Darija Arđenta, "Poseban dan" Etorea Skole, "Div" Paola Sorentina i "Mesec" Bernarda Bertolučija. Ulaznice koštaju sto dinara.