četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Dabogda te majka rodila" Vedrane Rudan

IZDAVAČKA KUĆA VBZ BEOGRAD OBJAVILA NOVI ROMAN SKANDALOZNE HRVATSKE AUTORKE

"Dabogda te majka rodila" Vedrane Rudan

Povodom izlaska knjige hrvatska spisateljica će gostovati u srpskoj prestonici od 27. do 30. aprila

BEOGRAD - Izdavačka kuća VBZ Beograd, ogranak istoimenog izdavača iz Zagreba, objavila je novi roman Vedrane Rudan, pod nazivom "Dabogda te majka rodila", koji će pored knjižara moći da se kupi i na kioscima.
Tim povodom hrvatska spisateljica će gostovati u srpskoj prestonici od 27. do 30. aprila.
Vedrana Rudan i novim romanom "nastavlja s misijom podrobnog skandalizovanja javnosti', poručuje njen izdavač, dodajući da "ova autorka specifičnog dara neprestano uznemirava duhove sistematski se baveći preispitivanjem svega što nam se čini nedodirljivim i svetim. A ima li ičeg nedodirljivijeg,  ičeg svetijeg, može li uopšte biti većeg tabua od glorifikovane figure majke?"
U novom romanu "Dabogda te majka rodila" Vedrana Rudan piše o ženi koja živi u srećnom braku, vodi uspešan posao, ima kćerku koju voli i koja tu njenu ljubav iskreno uzvraća, navodi se u saopštenju iz VBZ-a.
Protagonistkinja je svojevrsni autorkin alter-ego, predstavljena kao zrela osoba čija je realnost stabilna, mirna i prijatna, ali koja, ipak, u šezdesetoj godini nije u stanju da razreši osnovnu dilemu i pitanje koje je prati tokom čitavog njenog odrastanja i života.
Miris oca-silovatelja dobro joj je poznat - on zaudara na beli luk i vino.
Prati je i miris hladne, neangažovane majke koju junakinja i voli i mrzi, i koja svoje poslednje dane provodi u skupom staračkom domu, izbezumljujući i porodicu i osoblje neprestanim žalbama na "fantomske" bolove u kostima.
Vedrana Rudan rođena je u Opatiji 1949. godine. Živi u Rijeci.
Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1973. Bavila se raznim poslovima, a pored ostalog, pisala za mnoge hrvatske novine i bila urednica na Hrvatskom radiju.
Prvi roman "Uho, grlo, nož" Rudanova je objavila 2002. godine. To delo bilo je bestseler u Hrvatskoj i Srbiji i prevedeno na više jezika. Po romanu su urađene i tri pozorišne predstave, dve u Hrvatskoj i jedna u Srbiji (Atelje 212).
Objavila je i knjige "Ljubav na poslednji pogled", "Ja, nevernica", "Crnci u Firenci", "Kad je žena kurva, kad je muškarac peder".