četvrtak 22. mart 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba fotografija od Bosfora do Jadrana

Izložba fotografija od Bosfora do Jadrana

NOVI SAD, 22. marta 2012. (Beta) - Izložba francuskih fotografa "Od Bosfora do Jadrana" biće otvorena sutra uveče u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru "Meseca frankofonije".

Izložbu čini 186 fotografija, koje su snimili francuski fotografi, profesionalci i amateri, a koje daju jedinstven prikaz spomenika, arhitekture i gradskih sredina jugoistočne Evrope u periodu od 1878. do 1914. Arhitektonsko i istorijsko bogatstvo ovog dela Evrope viđeno očima francuskih fotografa nudi svedočanstvo nestalih spomenika i pruža mogućnost da se upoznamo sa evolucijom velikih urbanih celina, stradalih posle 1914. godine, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Posetioci će imati priliku da otkriju do sada nepoznate fotografije Svete Gore, Gračanice, Ostroga, Kotora, Prizrena, Sarajeva, Mostara, Dubrovnika, Splita, Pule, Zadra, ali i Istanbula, Atine, Delfa, Sofije, Skoplja, Tirane.

Fotografije potiču iz zbirki Medijateke arhitekture i nasleđa, Francuskog društva za geografiju, Muzeja Alber-Kana, Francuske škole u Atini, Fonda Gabrijel Mije, Kinoteke Rober Linen i Neohelenskog instituta Univerziteta Pariz.

Među njima su i prve fotografije u boji, autohromovi iz Fondacije Alberta Kana, bankara i mecene koji je početkom 20. veka finansirao putovanja istraživača i fotografa. Izložba je priređena u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji.