ponedeljak 22. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Sećanje na Danila Kiša

SRPSKI KULTURNI CENTAR U LJUBLJANI ORGANIZUJE IZLOŽBU SLIKA I KONFERENCIJU

Sećanje na Danila Kiša

LJUBLJANA - Srpski kulturni centar "Danilo Kiš" u Ljubljani i galerija "Visconti fine arts" od danas organizuju izložbu "Dado Đurić, kolekcija gvaševa i grafika uspomena na prijateljstvo sa Danilom Kišom", kao i konferenciju "Danilo Kiš i svetska književnost", na kojoj će učestvovati književnici, istoričari i teoretičari književnosti iz Srbije, Slovenije i BiH.

Biće to prilika za predstavljanje Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš", koji je nedavno osnovala grupa uglednih intelektualca srpskog porekla na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića prilikom njegovog poslednjeg boravka u ovom gradu.

Prema rečima koordinatorke Srpskog kulturnog Centra "Danilo Kiš" Irene Vujčić-Pavlović, cilj tog centra je promocija srpskog jezika i kulture u Sloveniji i delovanje na polju prosvete, nauke i kulture.
Izložba slika i konferencija o Kišu, na godišnjicu njegovog rođenja, prilika su da se "posle mnogo godina zaborava u slovenačkoj kulturi obnovi i podstakne interesovanje za tog evropskog, jugoslovenskog, svetskog i srpskog intelektualca i pisca", istakli su organizatori.

Napominjući da je Kiš bio prvi diplomac novog odeljenja za komparativnu i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, organizatori su istakli i da njegovo književno delo od samog početka ukazuje na temeljno čitanje teorije, te da je Kišova poetika stoga važna koliko i njegova poezija i proza.
Među učesnicima konferencije najavljeni su reditelj i pisac Dušan Jovanović, prof. dr Biljana Dojčinović, kritičar i glavni urednik edicije Beletrina Mitja Čander, kao i dr Jelena Petrović, dr Damir Arsenijević i prof. dr Svetlana Slapšak.