ponedeljak 22. februar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Izložba slika ser Entonija Hopkinsa

OSKAROM NAGRAĐENI GLUMAC PRIKAZAO SELEKCIJU PORTRETA I PEJZAŽA U LONDONU

Izložba slika ser Entonija Hopkinsa

Kolekciju predstavljenu u jednoj londonskoj galeriji čini 38 crteža, sedam akrilika, a postavka će biti izložena do 25. februara

LONDON - Da vreme renesansnih umetnika nije prošlo ovih dana još jednom je posvedočio filmski stvaralac Entoni Hopkins (Anthony Hopkins). U nedelji koja je izmakla otvorena je izložba slika Oskarom nagrađenog glumca, postavljena u jednoj galeriji u britanskoj prestonici.

Kolekciju predstavljenu u londonskoj "Galeriji 27 " čini 38 crteža, sedam akrilika i nekoliko bakopisa sa ograničenim brojem printova.
Filmski umetnik, koji je doktorirao je 1988. godine, ima titulu sera i zna da svira klavir, ne mistifikuje svoj slikarski dar i stvaralaštvo, već smatra da je to vid terapije protiv stresa.

- Kad slikam, radim to slobodno, bez pomisli "na spoljne faktore" ili to kakve bi, eventualno mogle bili nečije kritike na moj rad ili koliko nepovoljno nečije mišljenje može biti. Slikam iz čistog zadovoljstva. To čini čuda za moju podsvest. Sada sam počeo i da sanjam u boji - reko je ser Etoni Hopkins za Bi-Bi-Si (BBC).

Organizator Hopkinsove izložbe u avangardnom londonskom izložbenom prostoru Džonatan Pul (Jonathan Poole) kaže da postavka nije puko reklamerstvo za Oskarovca kome to nije potrebno.

- Ova izložba omogućava ljudima priliku da vide i spoznaju jednog drugačijeg sir Entonija i kako kao glumca i umetnika uopšte tako i čoveka jedinstvenog senzibiliteta i karaktera - istakao je Pul ya, britanski javni servis.
Postavka, koju, pored nekoliko Hopkinsovih umetničkih eksperimenata, čini selekcija portreta i pejzaža, biće izložena u Londonu do 25. februara, a posle toga radovi poznatog glumca sele se u Edinburg, gde će ser Entoni imati izložbu od 3. do 6. marta u poznatoj tamošnjoj galeriji.

Entoni Hopkins igrao je dugo u pozorištu, a holivudsku karijeru započinje ulogom u filmu "Bounty" 1982. godine, Oskara je dobio 1991. godine za ulogu Kanibala lektora u filmu "Kad jaganjci utihnu", šest puta je bio nominovan za nagradu Zlatni globus, dobitnik je dve BAFTA nagrade, a režija mu je opsesija kako na filmu, tako i u pozorištu.