nedelja 21. jul 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Bečki dečaci moraće da plaćaju kiriju

Bečki dečaci moraće da plaćaju kiriju

BEČ - Jedan od najpoznatijih horova sveta Bečki dečaci našao se pred finansijskim problemom, jer će ubuduće morati da plaća kiriju za prostorije koje koristi godinama. Revizorska ustanova je kritikovala što Bečki dečaci ne plaćaju zakup za palatu Augarten, usled čega je uvedena kirija koja će iznositi mesečno 17.200 evra.

Predsednik Udruženja "Bečki dečaci" Valter Netig istakao je da to ne dolazi u obzir i najavio je pregovore sa saveznim vlastima, ali je potom podneo ostavku. Krajem avgusta Netig napušta mesto predsednika Bečkih dečaka, i ističe da nema nikakve veze sa pretećim finansijskim debaklom.

On je ukazao da, po pitanju finansija, što se tiče budućnosti Bečkih dečaka situacija nije ružičasta. Naime, hor je već dugo smešten u velelepom zdanju u drugom bečkom okrugu, čiji je vlasnik Republika Austrija. Do sada hor nije morao da plaća kiriju, ali nakon jasne kritike revizorske ustanove, koja je ukazala na "skrivenu subvenciju", sada treba da počne da plaća 17.200 evra mesečno.

"Revizorska ustanova nema pojma, i to ne može da se prihvati", kritikovao je Netig najavivši da hor sigurno neće plaćati kiriju, jer mora da održi svoje usluge, kao i kvalitet.Netig je, s tim u vezi, zatražio subvencije za hor. "Svako ko kaže da novac treba da se nabavi preko više turneja nema pojma. Radi se o deci. Mi ne želimo da ih preopteretimo", poručio je on. Istovremeno je Netig podsetio da su Bečki dečaci vizit karta Austrija, i da to konačno treba da prizna Republika Austrija.