ponedeljak 21. maj 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Srđanu Srdiću nagrada Edo Budiša

Srđanu Srdiću nagrada Edo Budiša

BEOGRAD - Pisac Srđan Srdić dobitnik je nagrade Istarske županije za najbolju zbirku priča objavljenu u prošloj godini "Edo Budiša".

Srdić je nagradu dobio za zbirku priča "Espirando" koja je u izdanju Stubova kulture objavljena 2011. godine. Za isto delo Srdić je nagrađen priznanjem "Biljana Jovanović" za 2011. godinu.

Zbirka "Espirando" sastoji se od devet priča tematski vezanih za najmračnije kutke ljudske svesti.
Srdić je rođen u Kikindi 1977, a trenutno završava doktorske studije na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

Prvu nagradu za literarni rad Srdić je dobio 2007. godine na konkursu zrenjaninskog časopisa "Ulaznica", a 2009. dodeljena mu je nagrada "Laza Lazarević" za najbolju neobjavljenu pripovetku. U izdanju "Stubova kulture" 2010. Srdić je objavio prvi roman "Mrtvo polje".

Novoustanovljena nagrada "Edo Budiša" dodeljena je Srdiću na 16. Međunarodnom susretu izdavača "Put u središte Evrope" u Pazinu. Nagrađenom autoru pripalo je pravo jednomesečnog boravka u pazinskoj Kući za pisce i učešće na Festivalu evropske kratke priče od 27. maja do 1. juna u Zagrebu i Pazinu.

U Kući za pisce u Pazinu mesec dana boraviće i novosadski književnik, dobitnik NIN-ove nagrade za 2011. godinu Slobodan Tišma, preneo je internet portal Glas Istre.

Pisac i izdavač iz Beograda Goran Skrobonja na Međunarodnom susretu izdavača u Pazinu dobio je nagradu "Jure Grando" za pisca horora, odnosno mesec dana boravka u Kringi.